Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 12 mars: "Ställ andra krav om ni vill ha fler små friskolor, politiker"

De regelskärpningar som siktar in sig på stora koncerner försvårar i praktiken mest för de små friskolorna, hävdar Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton. Professor argumenterar för att snabbtestning i hemmet kan få ner smittspridning och S-ministern Matilda Ernkrans frågar sig om Moderaterna behöver en kurs i akademisk frihet.

Publicerad: 12 mars 2021, 05:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

"Ställ andra krav om ni vill ha fler små friskolor, politiker"

De som är kritiska mot de friskolekoncernerna bär paradoxalt nog till stor del av ansvaret för att det blir allt svårare för små friskoleaktörer att etablera sig. De regelskärpningar och tuffare krav som har koncerner som sitt mål i retoriken försvårar i praktiken mest för de små friskolorna. Det skriver Friskolornas Riksförbunds Ulla Hamilton som vill att riksdagen ser över gällande regelverk.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Snabbtester hemma kan få ner smittspridningen”

Upprepad snabbtestning som människor utför själva i hemmet har potential att få ner smittspridningen utan omfattande frihetsinskränkningar. Det skriver Björn Högberg, professor i biofysik.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Behöver Moderaterna en kurs i akademisk frihet?”

Möjligheten att fritt forska och utbilda kan aldrig tas för given. Det har den senaste tidens utveckling visat med all tydlighet, skriver­ Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, och Erik Bergkvist (S), Europaparlamentariker.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

Rehab efter covid viktigare än verkningslösa läkemedel

Vi välkomnar forskning kring orsaker till att vissa utvecklar långvariga symtom efter covid. Men rehabilitering är en viktig faktor och att behandla med läkemedel utan evidens är att göra post-covid-patienter en björntjänst, skriver bland andra Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

"Stoppa de skadliga corona-restriktionerna"

Vi lanserar ett läkarupprop för att minska restriktioner och förbättra skyddet för riskgrupper. Att i ett läge, där covid-19 inte längre utgör ett akut hot och Sverige har haft underdödlighet i drygt en månad, införa hårdare nedstängningar än våren 2020 är orimligt, skriver läkarna Sven Román, Nils Littorin och Sebastian Rushworth.
Läs hela artikeln på Expressen

”Trots OECD-kritik angriper Sverige inte korruptionen”

Juristen Claes Sandgren: Scaniamutorna i Indien visar att Sverige inte klarar av att komma till rätta med företagens utlandskorruption. Sverige har upprepade gånger kritiserats av OECD för att inte ställa företag till ansvar. Lagföringen försvåras också av att företagen använder utländska medborgare för korrupta transaktioner.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

Polisyrket måste uppvärderas

Fortsatta satsningar på polisyrket krävs om målet 26 200 poliser till 2024 ska kunna nås. För att poliskåren fullt ut ska kunna leverera i uppdraget måste antalet poliser öka betydligt. Ändå står stolar tomma på polisutbildningen och alldeles för många poliser överväger att lämna yrket. Det skriver Lena Nitz och Mikael Eksholm.
Läs hela artikeln på Vk

"De stal våra barn och klippte våra rötter"

No más silencio! Låt tystnaden vara över en gång för alla! Det skriver chilenska familjer som blivit bestulna på sina barn i ett gemensamt utspel med organisationen Chileadoption.se som kräver full genomlysning av vad som hände när dessa barn hamnade hos svenska familjer.
Läs hela artikeln på Etc

Håll koll på

9.00
EU-nämnden sammanträder: Bland andra justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, och miljö- och klimatminister Per Bolund deltar.

9.00
Pensionsmyndigheten arrangerar digital pensionsseminarium där tre nya rapporter presenteras.

11.00
Region Kronoberg håller digital pressträff om coronaläget i länet.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev