fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debattsvepet

Debattsvepet 10 mars: "Vad gör du för att stoppa människohandeln, Johansson?"

Socialborgarrådet i Stockholms stad Jan Jönsson, (L), uppmanar justitieminister Morgan Johansson (S) att ta upp frågan om den ökande människohandeln på nästa ministermöte i EU. Andra frågor som diskuteras på dagens debattsidor är adoptioner, pensioner, mediestöd, ungas levnadsvillkor, kommuners inköp och barns utsatt under pandemin.

Publicerad: 10 mars 2021, 06:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

Vad gör du för att stoppa människohandeln, Johansson?

Jag tar flera initiativ för att bekämpa den ökande och gränsöverskridande människohandeln i Sverige på lokal nivå, men det behövs även åtgärder på EU-nivå. Det skriver socialborgarrådet i Stockholms stad Jan Jönsson, (L), som uppmanar justitieminister Morgan Johansson (S) att ta upp frågan på nästa ministermöte i EU.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Så vill vi adopterade att utlandsadoptionerna utreds”

Företrädare för adopterades föreningar: Vi begär nu att regeringen genomför utredningen på samma sätt som man gjort i Nederländerna. Regeringen har nu lovat att utreda de oegentligheter i adoptionsverksamheten som DN har granskat i en artikelserie.  Vi ser den nederländska utredningen som en förebild i sammanhanget.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Det saknas en ärlig debatt om pensionen”

Att fortsätta låta pensions­systemet skena från verkligheten är ohållbart. En total översyn av systemet krävs så att väljarna kan bedöma vad som bör göras, skriver Eva Eriksson, SPF Seniorerna.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

Svenska samhället gör skillnad på barn och barn

Tolvåriga Zipporah har varit försvunnen i över en månad och vi kämpar fortfarande med att få samhället att agera. Insatser att både söka efter Zipporah och uppmärksamma försvinnandet fördröjdes och den som får betala för det är Zipporah själv.  Vi kan inte fortsätta göra skillnad på barn och barn beroende på deras hudfärg, skriver Aysha Jones, grundare av Black lives matter Sweden.
Läs hela artikeln på Expressen

Avskaffa alla former av selektivt mediestöd

Den statliga styrningen av mediestödet bara början. Snart vill regeringen inordna presstödet i samma regelverk som mediestödet. För inte göra sanningsprövning till en fråga för myndighetsutövning bör istället alla former av selektivt stöd avskaffas, skriver Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Skåne har högst andel unga som varken arbetar eller studerar.”

Den rapport som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor presenterar idag ger en bred bild av ungas levnadsvillkor och lyfter fram viktiga utmaningar. Inte minst i ljuset av pandemin, skriver myndighetens generaldirektör Lena Nyberg.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

"Regionen otillräcklig för könsstympade"

Region Västerbotten har ett ansvar att kartlägga vårdbehovet efter kvinnlig könsstympning, säkra kompetens och resurser. Men regionen lever inte upp till detta, Specialistmottagning saknas, information och resurser brister. Det är orimligt att kvinnorna i region Västerbotten inte får rätt vård och bemötande, eller tvingas resa långt för att få vård i andra regioner. Det skriver Carina Ohlsson, Lilly Bäcklund och Luul Jama.
Läs hela artikeln på Vk

"Kommunerna behöver öka inköpen från näringslivet"

I Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel uppger de svarande företagen att de minskat sin produktion/försäljningsvolym med 47 procent jämfört med för sex månader sedan. Nu behöver länets kommuner låta fler företag, föreningar och stiftelser vara med och bidra till den kommunala verksamheten skriver Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten.
Läs hela artikeln på Se/asikter/debatt/artikel/kommunerna-behover-oka-inkopen-fran-naringslivet/jdmv6m8j

Även barnen behöver mer stöd i pandemin

Barnen är en utsatt grupp i pandemin. Vi vill förlänga det extra bostadsbidraget och göra två extra utbetalningar av flerbarnstillägget till barnfamiljer med tre barn eller fler. Se också över möjligheter att erbjuda extra läxhjälp och lovskola, skriver Ulla Andersson ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

"Sjukvården måste bli statens ansvar"

Det kommunala självstyret är en viktig del av hur Sverige styrs. Trots det finns det anledning att se över vad vi ska ha regionerna (tidigare landstingen) till. Oförmågan att sköta Coronavaccineringen har tillsammans med den bristande beredskapen i början av pandemin och de höga dödstalen inom äldrevården visat att regionerna inte mäktar med ansvaret för vare sig krisberedskap eller sjukvård. Här måste staten ta över skriver Robert Björkenwall och Jaan Ungerson.
Läs hela artikeln på Dalademokraten

Håll koll på

08.15
DIGITALT. Socialminister Lena Hallengren håller i en pressbriefing på temat vaccin. Vid pressträffen deltar också Richard Bergström, vaccinsamordnare, Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten samt Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.

09.30
DIGITALT: Region Skåne håller digital pressträff om covid-19-läget. Regiondirektör Alf Jönsson, smittskyddsläkare Eva Melander, hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom och vaccinsamordnare Per Hagstam medverkar.

11.00
DIGITALT. Regeringens utredare Charlotte Lönnheim  presenterar sina förslag på en lex "Lilla hjärtat". Syftet är att stärka principen om barnets bästa när tvångsvård ska upphöra – och undvika nya tragiska fall likt det med den treåriga flickan i Norrköping.

13.30
DIGITALT. Västra Götalandsregionen arrangerar en digital pressträff om covid-19-läget. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström och vaccinationssamordnare Kristine Rygge medverkar.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev