Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debattsvepet

Debattsvepet 1 mars: ”Låt tandundersökning kosta 200 kronor för alla vuxna”

Utredningen om jämlik tandhälsa överlämnar i dag sitt betänkande till regeringen. Vi menar att tandvårdssystemet behöver reformeras och föreslår bland annat att alla vuxna ska erbjudas undersökning och viss förebyggande tandvård till en fast patientavgift på 200 kronor per besök, skriver Veronica Palm, särskild utredare. Statens medicinsk-etiska råd anser att vaccinations­intyg kan bidra till att öppna upp Sverige, men att det finns risker med att koppla vaccination till fördelar i samhället. Därutöver diskuteras NKS, smittspårning och abort.

Publicerad: 1 mars 2021, 06:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


 

"Det räcker inte att bara pytsa ut miljoner"

Om vi ska få en jämlik vård och omsorg för äldre personer över hela landet behövs tydligare regler för bemanning, kompetensutveckling och utökad forskning. Vi vill därför uppmana till att noggrant betänka hur den nya äldreomsorgslagen kan understödja personalens arbete i den nära vård- och omsorgen, skriver forskarna Lena Östlund, Linda Johansson och Therese Bielsten.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Låt tandundersökning kosta 200 kronor för alla vuxna”

Utredningen om jämlik tandhälsa överlämnar i dag sitt betänkande till regeringen. Vi menar att tandvårdssystemet behöver reformeras för att bli mer jämlikt och resurseffektivt och föreslår bland annat att alla vuxna ska erbjudas undersökning och viss förebyggande tandvård till en fast patientavgift på 200 kronor per besök, skriver Veronica Palm, särskild utredare.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Svåra etiska problem kring vaccinations­intyg”

Vaccinations­intyg kan bidra till att öppna upp Sverige, men det finns risker med att koppla vaccination till fördelar i samhället. Det skriver företrädare för Statens medicinsk-etiska råd.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

”Priset för NKS är demokratin, rättssäkerheten och effektiviteten”

(27/2) Vi presenterar fyra förslag till förändringar för att minska riskerna med framtida projekt av denna typ. I en ny bok som vi i dag överlämnar till Region Stockholm diskuterar vi om sjukhuset Nya Karolinska Solna varit ett framgångsrikt projekt. I en mening kan man hävda det – sjukhuset står där i dag och de ursprungliga idéerna har haft bärkraft. Samtidigt har projektet haft ett pris för demokratin, rättssäkerheten och effektiviteten, skriver tio forskare.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter

”Sverige behöver vässa smitt­spårningen”

(27/2) Det behövs ett nationellt omtag kring verktyget testa-spåra-isolera, bland annat för att eliminera nyintroduktion och etablering av virusvarianter. Det skriver Torsten Åkesson, Joacim Rocklöv och Tove Fall.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet

"Ett enat Norden"

(28/2) Det nordiska försvarssamarbetet är en viktig plattform för långsiktig trygghet i våra länder. Vi har ett gemensamt ansvar att stärka den regelbaserade världsordningen, demokratin och mänskliga rättigheter. Som ledare för de moderata partierna i Norden tar vi dessa uppgifter på stort allvar, skriver Ulf Kristersson, Erna Solberg, Petteri Orpo, Søren Pape Poulsen och Bjarni Benediktsson.
Läs hela artikeln på Dagens Industri

"Låt kvinnor göra aborter hemma"

(27/2) Dagens abortlagstiftning är föråldrad. Nu borde Sverige gå vidare. För den som vill utföra en medicinsk abort i hemmet – självklart med rådgivning – bör det bli möjligt, skriver Ulf Kristersson, Camilla Waltersson Grönvall och Josefin Malmqvist.
Läs hela artikeln på Aftonbladet

"Dubblera ytan med skyddad skog i Sverige"

(28/2) Sedan Miljöpartiet tog plats i regeringen 2014 har över 1 000 naturreservat inrättats eller utvidgats. Låt oss vara tydliga: Vi har bara börjat. Mer värdefull skog måste skyddas, skriver Märta Stenevi, Per Bolund, Maria Gardfjell och Rebecka Le Moine (MP).
Läs hela artikeln på Expressen

"Göteborg måste se över kvalitén på SFI-undervisning"

(27/2) Språktest inom vården och i förskolor ställer också krav på effektiv språkutbildning. Men det som erbjuds i Göteborg idag är undermåligt, skriver Araz Fanni och Tomas Magnusson från föreningen Infoglob.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten

”Vi har kommit överens om hur vägen framåt för nya Öresundsförbindelser bör se ut.”

(28/2) Vår uppfattning är att överskottet från Öresundsbron ska gå till satsningar på skånsk infrastruktur och att en betydande del ska gå till att bygga en Öresundsmetro. Det skriver Malmös och Region Skånes ledande politiker.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan

"Inför försörjningskrav för anhöriga"

(28/2) Det är orimligt att alla med anställningskontrakt kan ta med sina familjer hit utan att behöva kunna försörja dem. Moderaterna vill vårda regelverket och möta problem med fusk och kriminalitet samtidigt som vi värnar företagens behov av kompetens, skriver bland andra Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), riksdagsledamot.
Läs hela artikeln på Se/asikter/debatt/artikel/infor-forsorjningskrav-for-anhoriga/rgq4g20l

"Det finns mycket som måste bli bättre med EU"

(28/2) Som ett litet, exportberoende land gynnas Sverige enormt av sin fria tillgång till världens största inre marknad inom Europeiska unionen. Det är nu hög tid för EU och dess medlemsstater att fundera över hur vi mest effektivt kan återstarta handeln så snart pandemin är under kontroll, skriver David Lega (KD).
Läs hela artikeln på Expressen

Håll koll på

10.00
Utredningen om jämlik tandhälsa överlämnar sitt arbete till socialdepartementet. Presskonferens med socialminister Lena Hallengren och utredaren Veronica Palm, kl 11.30.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev