onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

WSP: Ökat distansarbete sätter press på stadskärnorna

Det kommer att krävas ett aktivt arbete från kommuner och andra aktörer för att stadskärnor och kontorsområden ska upprätthålla sin attraktivitet, skriver WSP Advisorys affärsområdeschef Fredrik Bergström.

Publicerad: 12 augusti 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi tror inte på scenariot med tomma och döda stadskärnor – även om en hel del företag kommer att efterfråga mindre kontorsyta,” skriver Fredrik Bergström. Foto: Pär Fredin/TT, Oskar Hjelm


Ämnen i artikeln:

KommunerStadsplaneringCovid-19Distansarbete

Det är många trender som skapats, men även många som accelererat under pandemin. Bland annat har det skapats ett förändringstryck på stadskärnor och större kontorsområden. Trycket kommer sannolikt öka ytterligare när distansarbete till viss del blir vardag för stora grupper. Hela 1,3 miljoner arbetstagare har i dag möjlighet att arbeta hemifrån visar en färsk rapport från WSP, men det är stora skillnader runt om i landet. 

Det är många som försöker förutse stadens utveckling i pandemins spår, men det är få som kan styrka eventuella förändringar med konkreta siffror. Med WSPs analys går det att se svart på vitt var förändringstrycket kommer bli som störst. Många kontor ligger centralt i städer. Men vi tror inte på scenariot med tomma och döda stadskärnor – även om en hel del företag kommer att efterfråga mindre kontorsyta.

LÄS OCKSÅ: Digitala tvillingar förändrar stadsplanering 

Även i framtiden kommer stadens kreativitet och puls locka många människor. Sannolikt kommer till och med fler företag välja citynära lägen i stället för halvbra lägen i städernas utkanter. Prislägen kan komma att förändras och möjligheten att kombinera distansarbete med ett mindre kontor i city kommer bli tillgängligt för fler. Emellertid kommer det krävas ett aktivt arbete från kommuner och andra aktörer för att stadskärnor och kontorsområden ska upprätthålla sin attraktivitet.

Även om pandemin skapar potentiella vinnare, såsom småstadskommuner och förorter som nu vädrar morgonluft och kan räkna med ett uppsving gällande antal boende och därmed handel och restauranger, krävs det att fler kommuner och aktörer börjar tänka nytt. När befolkningens rörelsemönster flyttar ut från stadskärnor och kontorsområden måste fastighetsägare, stadsutvecklare och kommuner ta till sig fakta och börja förbereda sig på den kommande utvecklingen. Dels för att rusta för mer folkliv, men även för att hantera områden som kan komma att förändras negativt. 

LÄS OCKSÅ: Involvera medborgarna i ett hållbart samhällsbyggande 

Förändringstrycket leder till att kommuner och berörda aktörer behöver agera redan nu, oavsett om det är en positiv eller negativ förändring.

■ Ta reda på fakta och förbered staden, kommunen, kontorsområdet på den kommande utvecklingen. Platsers attraktivitet kommer inte av sig själv, beslut behöver fattas nu för att behålla och utveckla attraktiviteten i den nya tiden efter pandemin.

■ Se till att fler aktörer involveras och nya perspektiv prövas. Ta till vara på de nya möjligheter som föds efter pandemin. Det är stora värden som står på spel, allt från fastigheterna i sig till området som mötesplats.

■ Undersök vilka drivkrafter som står bakom människors lust att mötas. Det handlar inte enbart om handel och restauranger i gatuplan – utan det gäller att förstå vilka förutsättningar som leder till attraktivitet. Det kan handla om mer fokus på kultur eller att öka tillgången till offentliga mötesplatser och grönytor. 

Pandemin har visat på en stark gemenskap och en förståelse av vikten av det sociala mötet. Men var och hur vi gör det har delvis förändrats. Alla platser har sina unika förutsättningar och alla platser spelar roll i människors liv. Våra stadskärnor står inför en omvandling och de förtjänar full uppmärksamhet.

Fredrik Bergström, Ekonomie doktor och affärsområdeschef WSP Advisory

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev