fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Wien visar vägen till hälften så dyra bostäder

Kön till nybyggda hyresrätter är några månader, inte år och årtionden som i Stockholm. Wiens framgångsrika bostadspolitik inspirerar. Det är dags att ta Wienmodellen till Sverige.

Publicerad: 12 februari 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Nya kommunala hyreslägenheter med hälften så hög hyra? Kan Wien, kan vi” skriver Lisa Pelling. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

AllmännyttanHyresrätterBostadsbristenBostadsbyggande

Wien står för en unik kombination av hög tillgång på hyresrätter och låga hyror. I dag bor 80 procent av Wiens invånare i hyresrätt. De lägenheter som i dag byggs av allmännyttan, av Wiens kommunala bostadsbolag, kommer att hyras ut för 7,50 euro per månad och kvadratmeter kallhyra. Det innebär att en lägenhet med tre rum och kök kostar drygt 5 500 kronor i månaden. En nybyggd hyresrätt i samma storlek i Stor-Stockholm kostade 12 722 kronor per månad enligt SCB:s senaste uppgifter (år 2017).

Och det byggs mycket. Mellan 2012 och 2015 byggdes 10 000 lägenheter per år i Wien. Nu har staden höjt ambitionerna ytterligare, och satsar på att det ska byggas cirka 13 000 lägenheter (två rum och kök) per år från 2017 till 2024. 70 procent av dem, alltså cirka 9 000 lägenheter, kommer att vara subventionerade lägenheter. Det handlar om enstaka hus, och om nya stadsdelar. Till exempel visionära Seestadt Aspern, planerad av den svenske arkitekten Johannes Tovatt, som kommer att innehålla mer än 10 000 lägenheter och som just nu är Europas största byggarbetsplats. På det gamla spårområdet intill Wiens nybyggda centralstation byggs bostadsområdet Sonnwendviertel med 5 500 lägenheter. Kön till nybyggda hyresrätter är några månader, inte år och årtionden som i Stockholm.

Wienmodellen kan inte kopieras rakt av. Anledningen till att hyrorna kan hållas så låga i Wien, och att en så hög andel av befolkningen i den österrikiska huvudstaden har möjlighet att bo tryggt och billigt är en komplex väv av faktorer.

Men här är fem sätt att inspireras av Wienmodellen:

Se bostaden som en del av välfärden. Ta socialt ansvar föra hela kommunens invånare och hur de har möjlighet att bo. Kräv, som Delegation Bostad2030 föreslagit, av staten att den tar ett nationellt ansvar för bostadsförsörjningen, och säkrar resurser till ett konjunkturstabilt bostadsbyggande, till exempel genom att låta ett statligt bostadskreditinstitut utfärda sociala obligationer.

Stöd icke-vinstdrivande byggföretag. Wienmodellens låga hyror och höga tillgänglighet beror mycket på hur nya bostäder byggs. Att staden Wien själva bygger bostäder är en mindre del, viktigare är den stora andel nya lägenheter som byggs av icke-vinstdrivande byggföreningar, gemeinnützigen Bauvereinigungen.

Prioritera att bygga hyresrätter. I Sverige finns av tradition en ambition att samhällets stöd till byggandet ska syfta till ”neutralitet mellan upplåtelseformerna”. I dag missgynnas hyresrätten systematiskt. Rot- och rut-avdragen gynnar bara de som äger sitt boende, och allmännyttiga bostadsföretag ses alltför ofta som en intäktskälla.

Prova blandformer mellan bostadsrätt och hyresrätt. I Wien kan hyrorna hållas låga tack vare omfattande statliga och kommunala subventioner. Men de låga hyrorna i nybyggda lägenheter förklaras också av att hyresgästerna är med och betalar en del av tomt- och byggkostnaderna i form av en engångssumma, en egeninsats.

Stärk hyresgästernas ställning. Sverige har ett system med förhandlade hyror. Att hålla hyrorna låga handlar därför om att se till att hyresgästernas företrädare kan vara så starka som möjligt. Besittningsskyddet är centralt. Österrikes system med en statligt beslutad normhyra framstår inte som eftersträvansvärt, men andra delar av Österrikes strikta hyreslagstiftning kan vara en inspiration.

Nya kommunala hyreslägenheter med hälften så hög hyra? Kan Wien, kan vi.

Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef på tankesmedjan Arena Idé, författare till rapporten ”Wienmodellen – inspiration till en ny social bostadspolitik”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev