fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Visst kan en blind eller döv döma i en domstol

Nästintill alla säger i dag att de vill att personer med funktionsnedsättning ska få arbeta men alltför många säger, direkt eller indirekt, ”men inte hos mig, inte i min bransch.” De här fördomarna på arbetsmarknaden måste brytas, skriver Linus Forsberg.

Publicerad: 3 september 2019, 15:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nyligen utsågs den första döva nämndemannen i Sveriges historia vid Södertörns tingsrätt.

Foto: Martin Klevelid/r.Classen, Colourbox


Ämnen i artikeln:

Diskriminering

Vi människor mår bra av att ha ett jobb så vi själva kan försörja oss. Tyvärr är det många som i dag inte släpps in på arbetsmarknaden, inte minst personer med synnedsättning.

Enligt en undersökning, genomförd av Synskadades Riksförbund genom Kantar Sifo 2016 bekräftas att 68 procent av tillfrågade arbetsgivare bedömer att de inte har tjänster som någon med grav synnedsättning kan utföra.

Detta visar att det fortfarande finns en hel del okunskap på arbetsmarknaden, inte minst om vilka sorters jobb personer med synnedsättning, eller funktionsnedsättning i allmänhet, kan utföra. Min bestämda uppfattning är att de flesta jobb är fullt möjliga att klara av med enkla anpassningar och stöd.

Nyligen krossades ett glastak när Isabel Engwall blev utsedd till nämndeman i Södertörns tingsrätt i Stockholm, den första döva nämndemannen i Sveriges historia. Vi har tidigare haft blinda nämndemän så nu var det verkligen på tiden att Sverige också får en döv.

Även om det är ett förtroendeuppdrag och inte en anställning är vikten av att bana väg densamma.

Tyvärr delar inte alla min glädje. I samband med detta twittrade Bengt Ivarsson, före detta ordförande för Sveriges advokatsamfund:

Jag tycker det är viktigt att människor med olika funktionshinder får möjlighet att delta i samhället på ett bra sätt. Jag är dock tveksam till att döva eller blinda personer är domare. Både syn- och hörselintryck behövs för att pröva t ex trovärdighet.

Jag menar att en stor anledning till personer med synnedsättnings utanförskap på arbetsmarknaden beror på den här inställningen. Nästintill alla säger i dag att de vill att personer med funktionsnedsättning ska få arbeta men alltför många säger, direkt eller indirekt, ”men inte hos mig, inte i min bransch.”.

Personer som inte själva har en funktionsnedsättning måste komma ihåg att vi som har det är proffs på våra funktionsnedsättningar.

Vi har hela våra liv utvecklat metoder för att kunna hantera situationer på ett annorlunda men i många fall lika bra sätt som personer utan funktionsnedsättning. Personer utan funktionsnedsättning kan således omöjligt veta om eller hur en viss funktionsnedsättning i praktiken kommer påverka arbetet.

Fler glastak måste krossas och fler måste få ta sig fram på de vägar som redan är upptrampade. För att detta ska ske krävs att arbetsgivare får insikten, gärna genom ett nationellt kunskapslyft, att det i de flesta fallen inte är en funktionsnedsättning som är hindret utan fördomar och okunskap hos cheferna som anställer.

Jag är övertygad om att det går lika bra för en blind eller döv att döma i en domstol som för en person ser och hör fullt. Det är faktiskt de som, utifrån sina egna fördomar, per automatik diskvalificerar alla i en befolkningsgrupp från dessa uppdrag som inte hör hemma i domstolen.

Linus Forsberg, före detta ordförande för Riksorganisationen Unga med Synnedsättning (US), Jönköping

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Diskriminering

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev