torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Visst förbättrar skatt på plastpåsar världen en smula

Att införa skatter på miljöfarliga och osunda varor är ett politiskt styrmedel för att hjälpa till att styra vårt beteende så att vi och planeten mår bättre, replikerar Elisabeth Erlandsson Kaufmann (MP).

Publicerad: 4 juli 2019, 14:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi behöver inte vara perfekta, men vi måste börja se över våra vanor,” skriver Elisabeth Erlandsson Kaufmann (MP).

Foto: Maxim Thoré


Ämnen i artikeln:

SkatterPlastKlimat

Replik. Krönikan ”Skatt på plastpåsar förbättrar inte världen” av Karin Pihl fick mig att reagera. Pihl vänder sig mot den skatt på plastpåsar som regeringen föreslagit och som kan börja gälla nästa år.

Hon pratar om staten som om det skulle vara någon girig affärsman, som egentligen bara är ute efter att berika sig själv. Det som inte framgår i krönikan är att staten är vi, du och jag och alla som bor i det här landet. Vi får också ta del av statens inkomster.

Att sätta skatt på miljöfarliga och osunda varor är ett politiskt styrmedel för att hjälpa till att styra vårt beteende så att vi och planeten mår bättre.

Skatt på plastpåsar kommer åtminstone få mig att tänka till lite extra, så att jag inte glömmer att alltid ha med mig en extra tygkasse i ryggsäcken eller fickan, så att jag får plats med det jag eventuellt kommer att handla.

Och om jag har glömt tygpåsen någon gång, kommer jag ödmjukt att betala sju kronor för en plastpåse och tacka för påminnelsen om att komma ihåg tygkassen nästa gång. Genom sådana här styrmedel ändrar vi sakta men säkert vårt beteende.

Att vissa konsumenter blir ilskna till en början får man räkna med. Det är en del av utvecklingen. Det var likadant när papperspåsar till komposten infördes, men nu är det en så självklar del av sopsorteringen att ingen höjer ett ögonbryn.

Det är klart att inte enbart skatt på plastpåsar räddar världen, men jo, Karin Pihl, det förbättrar världen en smula, för det är ett steg åt rätt håll. Vi behöver inte vara perfekta, men vi måste börja se över våra vanor.

Elisabeth Erlandsson Kaufman, ledamot i Fritids- och Kulturnämnden i Arboga (MP) samt yogalärare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkatterPlastKlimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev