torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vision: Regeringens satsningar på äldreomsorgen måste märkas i kommunerna

Nu startar Vision en riksomfattande dialog med kommunpolitiker med tydliga krav på bättre förutsättningar för medarbetare och chefer i äldreomsorgen, skriver förbundets ordförande Veronica Magnusson.   

Publicerad: 11 maj 2021, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tyvärr ser vi stora skillnader mellan den nationella politiken och hur frågan hanteras lokalt. I vissa kommuner diskuteras till och med besparingar inom äldreomsorgen, skriver Veronica Magnusson. Foto: Arne Trautmann/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgslyftetKommunala läkareÄldreboendeKompetensutvecklingArbetsmiljö

Den senaste tiden har många upprörts över att äldre på särskilda boenden inte själva får bestämma om de ska dricka läsk till maten. Vision organiserar majoriteten av landets 5 000 enhetschefer i äldreomsorgen och vi vet att lokala beslut avgör så mycket mer och genomgripande frågor än läskdrickande.   

LÄS OCKSÅ: Kostchef utsatt för hatvåg efter läskstopp - ”Totalt oacceptabelt” 

Under det senaste halvåret har jag träffat  partiledarna för Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för att diskutera läget i äldreomsorgen. Det har varit konstruktiva samtal med en stor samsyn kring vikten av att åtgärda de brister som pandemin blottlagt. Partiledarna har varit tydliga med att äldreomsorgen måste stärkas genom ökad kompetens och förbättrade villkor för medarbetare och chefer.    

 Flera goda initiativ har tagits av regeringen och samarbetspartierna för att göra äldreomsorgen mer attraktiv både för nya och erfarna medarbetare. Genom äldreomsorgslyftet kan medarbetare och chefer öka sina kunskaper och utvecklas i sitt yrke. 

LÄS OCKSÅ: Forskare: Är äldreomsorgslyftet bara ett spel för galleriet? 

Pandemin har aktualiserat behovet av medicinsk kompetens i äldreomsorgen i form av kommunala läkare och den frågan utreds. I juni lämnar den nationella samordnaren för kompetensförsörjning inom vård och omsorg om äldre sina förslag. När regeringen tidigare i år sköt till stora belopp för att stärka äldreomsorgen i pandemins spår föreslog oppositionen en fördubblad satsning i sin extra ändringsbudget. 

Det är glädjande att det finns en politisk insikt och förändringsvilja. Med denna höga ambitionsnivå är det rimligt att förvänta sig att lokala politiker säkerställer att de resurser som aviserats i regeringens budget inte läggs på hög eller används på fel sätt. Men tyvärr ser vi stora skillnader mellan den nationella politiken och hur frågan hanteras lokalt. I vissa kommuner diskuteras till och med besparingar inom äldreomsorgen.     

LÄS OCKSÅ: SKR varnar: Statsbidrag till äldreomsorgen kan bli kostnadsfälla

Lokala politiker har stor makt att hjälpa eller stjälpa vardagen för den som tar del av äldreomsorgen och den som jobbar i den. Därför tar Vision nu initiativ till en riksomfattande dialog med  kommunpolitiker för att diskutera hur förutsättningarna för chefer och medarbetare kan förbättras för att utveckla äldreomsorgen.  

Vi vill lyfta fram tre åtgärder som kan göra stor skillnad:    

 • Minska antalet medarbetare per chef. I dag har chefer ofta personalansvar för över 40 (!) medarbetare vilket är betydligt fler än vad chefer i andra mansdominerade verksamheter har.    

• Stärk chefsstödet. Utöver administrativt stöd krävs stöd inom HR och IT.   

• Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) konstaterar i sin granskning stora brister i patientjournalerna i äldreomsorg och kommunal primärvård. Vi vill se en mer patientsäker och professionell vårddokumentation i kommunerna, till exempel genom att utbildade medicinska sekreterare får bidra med sin kompetens.    

Partiledarna visade tydligt under våra samtal att de vill satsa på att förbättra villkoren i äldreomsorgen. Nu måste dessa ambitioner märkas i respektive parti på lokal nivå så att vi kan få till verkliga förändringar.   

Därför vänder vi oss till dig som är lokal makthavare. Till dig som beslutar om budget och lokala riktlinjer, och som har ansvaret för Visions medlemmars arbetsvardag. Ge chefer och medarbetare rätt förutsättningar att skapa den bästa äldreomsorgen. 

Det handlar ytterst om att äldre ska få en säker omvårdnad och vara trygg med vem de får träffa idag men också att en chef ska hinna prata med sina medarbetare och säkra den arbetsmiljö som det senaste året visat sig vara skillnaden mellan liv och död.  

Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev