onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vision: Låt inte vaccinfrågan leda till splittring

Vaccinationerna är vägen framåt – men de får inte innebära att arbetsgivarna överträder individens rätt att själv bestämma över sin kropp, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Publicerad: 25 januari 2022, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att säga upp ovaccinerade är inte bara tveksamt arbetsrättsligt – det är också kontraproduktivt i ett läge där vården och omsorgen går på knäna på grund av personalbrist, skriver Visions Veronica Magnusson. Foto: Gustav Gräll


Ämnen i artikeln:

Vaccineringen mot covid-19VisionArbetsgivare

Frågan om vaccinkrav på arbetsplatsen väcker frågor. Många av Visions medlemmar hör just nu av sig och undrar om de kan förlora jobbet om de inte vaccinerar sig. Samtidigt har Visions förtroendevalda en viktig dialog med arbetsgivare om hur vi kan smittsäkra arbetsplatser och samtidigt ta hänsyn till individens rättighet att själv bestämma över sin kropp. 

Lund, Haninge, Sunne, och Karlstad är några av de kommuner som infört krav på fullvaccinering vid nyanställning. I Region Dalarna kan ovaccinerade få andra arbetsuppgifter, omplaceras eller sägas upp om det inte finns någon lämplig tjänst att byta till. Även Hylte vill införa vaccinkrav på befintliga medarbetare och har inlett en kartläggning av vilken personal som inte är vaccinerad med två doser. Hylte vill införa vaccinkrav för all omsorgspersonal.

Att omplacera ovaccinerad personal till arbetsuppgifter som innebär att man inte är i kontakt med patienter och brukare, det har arbetsgivaren sin fulla rätt till. Men att registrera personalens hälsostatus eller säga upp ovaccinerade är inte bara tveksamt arbetsrättsligt – det är också kontraproduktivt i ett läge där vården och omsorgen går på knäna på grund av personalbrist. Det finns mycket arbetsgivare kan göra för att smittsäkra sina verksamheter innan man ställer långtgående krav som vaccinering. 

Men frågan är långt ifrån svart eller vit. Arbetsgivare har inte bara ett arbetsmiljöansvar för sina medarbetare, utan också för säkerheten i yrket, för patienter och för brukare. Om en ovaccinerad utsätter patienter för risker måste arbetsgivaren göra en avvägning. Därför behöver det rättsliga läget prövas av en domstol för att ge vägledning.

I väntan på en sådan prövning måste arbetsgivare fortsätta att smittsäkra arbetsplatser genom skyddsutrustning för medarbetare som har kontakt med de allra känsligaste brukarna, genom snabbtester och genom distansarbete för medarbetare som kan jobba hemifrån. Det är också viktigt att arbetsgivare främjar vaccinering, till exempel genom att tillåta vaccinering på arbetstid. Det är en möjlighet som Vision bidragit till att få igenom på flera arbetsplatser. 

Vi måste våga se båda sidor. Omfattande vaccinering är vägen framåt, men det får inte innebära att arbetsgivare eller stat överträder individens rätt att själv bestämma över sin kropp eller inskränker arbetslivet orimligt mycket.  

Därför krävs det åtgärder som både tillgodoser individens grundläggande rättigheter och kravet på smittsäkra verksamheter. Båda perspektiv är viktiga för att vi ska kunna fortsätta upprätthålla en god välfärd, respektera människors personliga integritet och undvika konflikt mellan vaccinerade och ovaccinerade. Det är inte splittring och skuldbeläggande som tar oss ur krisen, utan vår förmåga att samarbeta och hitta smarta vägar framåt. 

Veronica Magnusson
Förbundsordförande i Vision

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev