söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vinstutdelning till skolägare måste genast förbjudas”

Skattepengar avsatta för en likvärdig och kvalitativ skola ska inte delas ut till riskkapitalföretag, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman och Matz Nilsson, Sveriges Skolledare.

Publicerad: 20 januari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Matz Nilsson och Ann-Charlotte Gavelin Rydman, båda förbundsordförande för Sveriges Skolledare.


Ämnen i artikeln:

SkolledareCenterpartietSkolpolitik

Centerpartiets nye partiledarkandidat Muharrem Demirok vill förändra partiets skolpolitik, för att kunna ägna sin uppmärksamhet åt annat än vinstutdelningar och friskoleköer. Det har han nu sagt i en rad intervjuer. 

Som företrädare för landets skolledare ser vi mycket positivt på en sådan förflyttning. Vill Centerpartiet ha inspiration till nya ståndpunkter gällande vinstutdelning och ett ökat statligt ansvar för finansieringen av skolan behöver inte Muharrem Demirok leta länge. Sveriges Skolledare vet vad som måste göras.

LÄS MER: Muharrem Demirok: ”Vi måste flytta vår position i skolpolitiken”  

Följande tre reformer bör Centerpartiet införliva i sitt politiska program om de på allvar vill kunna säga att de har en skolpolitik som går i linje med vad såväl skolledare som större delen av svenska folket faktiskt vill: 

Vinstutdelning till skolägare måste genast förbjudas. All eventuell vinst i förskolor och skolor ska alltid återinvesteras i verksamheten. Skattepengar avsatta för en likvärdig och kvalitativ skola ska användas till att möta de behov som finns i skolan och förskolan, inte delas ut som vinster till investerare i riskkapitalföretag. 

Staten ska ta över huvudansvaret för finansiering, resursfördelning och likvärdighet i hela skolväsendet samt säkra öppenhet och insyn även i fristående skolor. 

Genom ett statligt ansvarstagande för finansiering och resursfördelning i skolväsendet kan staten reglera ersättningen till huvudmän efter deras faktiska uppdrag. Ett socioekonomiskt viktat resursfördelningssystem som utgår från skolors olika behov och förutsättningar ska införas.

Centerpartiet brukar vilja framställa sig självt som ett landsbygdsparti. Om det är några skolor som verkligen är i behov av ett stärkt statligt ansvar för finansiering och resursfördelning så är det just skolor utanför storstadsområdena. Många skolor där har svårt att rekrytera lärare med rätt kompetens och en oroande stor andel av eleverna har svårigheter att nå målen för utbildningen. Skolköer och fri etableringsrätt för vinstutdelande skolor är ingenting som kommer att förbättra förutsättningarna för dessa skolor, tvärtom. Det har nog också Demirok liksom stora delar av centerrörelsen insett.

Så vi uppmuntrar Muharrem Demirok, som föreslås bli Centerpartiets nya ordförande, att ta del av Sveriges Skolledares skolpolitik och låta sig inspireras. Där kan Centerpartiet plocka upp en hel del frågor där förändring måste till för att landets skolledare ska få bättre förutsättningar för sitt viktiga uppdrag. Skolledares låga löner och den höga skolledaromsättningen är två sådana frågor. 

En väl fungerande skola där alla barn ges likvärdiga förutsättningar, oavsett familjebakgrund och bostadsort, är ingen utopi. Den går att förverkliga. Med Centerpartiets hjälp. 

Undertecknarna är tillsammans förbundsordförande för Sveriges Skolledare, den fackliga organisation för chefer och ledare inom utbildning som bildades 1 januari, då Sveriges Skolledarförbund och Lärarförbundet Skolledare gick ihop.

Ann-Charlotte Gavelin Rydman
Förbundsordförande för Sveriges Skolledare

Matz Nilsson
Förbundsordförande för Sveriges Skolledare

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev