Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vilsekommet att vilja förstatliga svenska skolor, Åsa Fahlén

En likvärdig skola kräver genuina känslor och kunskaper om lokalsamhället, tillsammans med mycket samarbete och god vilja på lokal nivå, skriver Bo Carlsson (C).

Publicerad: 11 maj 2021, 07:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Statligt inflytande ger definitivt inga garantier för likvärdiga skolor, skriver Bo Carlsson.

Foto: Berit Roald/TT, Pressbild


Ämnen i artikeln:

Lärarnas RiksförbundFörstatligande av skolanKommuner

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund går fullständigt vilse när hon påstår att ett förstatligande löser problemen med segregationen av den svenska skolan. Det gör mig både upprörd och fundersam. Att hon uttrycker sig så generellt utan att ha mer på fötterna och utan förankring bland politiker i Sveriges kommuner är anmärkningsvärt.

LÄS OCKSÅ: LR: Släpp ansvaret för skolan, kommunpolitiker! 

Beslut om skolor är till sin natur lokala. Förutsättningarna skiljer sig åt från kommundel till kommundel. Därför ligger besluten i rätt händer när de fattas av politiker på kommunal nivå, nära medborgarna. 

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: ”Återgå till ett delat kommunalt och statligt ansvar för skolan” 

Med staten som huvudman skulle det blir tvärtom. Det leder till centralstyrning där landsbygden alltför lätt glöms bort, där resvägarna blir onödigt långa och dagarna för våra elever oacceptabla.

Det finns talande exempel på hur utvecklingen gått åt fel håll när staten tagit över huvudmannaskap för viktiga samhällsfunktioner. Polisen är en av dem. De har inte kunskap om lokala förhållandena i landet. Avstånden till polisstationerna är för stora och de är knappt ens bemannade. Utryckningstiderna är för långa för att kunna förhindra brott som exempelvis våld i nära relationer. Lagstiftningen har visserligen stärkts nyligen på det området men avstånden är fortfarande lika långa.

Andra statliga exempel på olyckliga förstatliganden är Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. De har förlorat närheten till dem som de finns till för; medborgarna och arbetsgivarna. Lågt förtroende, sämre resultat och sämre service har blivit resultaten.

LÄS OCKSÅ: C: De små skolorna behövs om hela landet ska leva 

Åsa Fahlén konstaterar att skolsegregationen har ökat dramatiskt och att elever med olika bakgrund inte längre möts. Jag hävdar att förmågan att lösa detta finns på lokal nivå. 

Vänersborgs kommun prövade att ha samma rektor för två skolenheter för att skapa ett större samlat upptagningsområde, som gjorde det möjligt att öka integrationen. I vår kommun fanns både möjligheten och intresserade, utbildade lärare som ville driva satsningen vidare. Men Skolinspektionen  slog ned på initiativet. Så fick vi inte göra. 

I exemplet från Vänersborg var det alltså staten som sa nej till ökad integration. Statligt inflytande ger definitivt inga garantier för likvärdiga skolor. Ingenting talar heller för att det skulle bli lättare att rekrytera intresserade och utbildade lärare till skolor för att staten är huvudman. 

Åsa Fahlén påstår att kommunerna inte klarar av att finansiera en likvärdig skola i dag. Här är det på sin plats att flika in att det inte finns några likhetstecken mellan mycket pengar och en bra likvärdig skola. Vi har ju haft statlig skola tidigare. Den var inget lysande exempel.

Sluta trampa vidare i fotspåren av förstatliganden! Lär av Polisen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen – statliga myndigheter med stor distans till medborgarna.

För att skapa en likvärdig skola för alla krävs i stället genuina känslor och kunskaper om lokalsamhället, tillsammans med mycket samarbete och god vilja på lokal nivå. Lösningen söker vi bäst hos oss själva, inte hos staten.

Bo Carlsson, barn- och utbildningsnämndens ordförande (C) Vänersborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev