måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vill ni verkligen att moms ska göra tandvård dyrare?

Det har hittills varit momsbefriat att hyra in tandvårdspersonal. Skatteverkets ställningstagande att uthyrning av vårdpersonal ska momsbeläggas kommer därför att få stora negativa konsekvenser som i förlängningen leder till att patientens pris för tandvården ökar, skriver Privattandläkarnas vd Merit Lindberg och näringspolitiska chef Lars Olsson.

Publicerad: 14 mars 2019, 09:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det blir skillnad om vårdgivaren har en anställd specialist för att utföra viss tandvård, vilket kommer att vara momsbefriat, eller om vårdgivaren hyr in en specialist för att utföra samma tandvård, vilket kommer att momsbeläggas.”

Foto: Børge Sandnes / Colourbox


Ämnen i artikeln:

TandvårdMomsSkatteverketHyrpersonal

Skatteverkets ställningstagande att uthyrning av vårdpersonal ska momsbeläggas från och med den 1 juli i år ställer till stora problem för tandvårdsbranschen. Det råder dessutom oklarheter i vad som ska betraktas som uthyrning av vårdpersonal, vilket ska momsbeläggas och vad som ska anses vara tandvård, vilket ska vara momsbefriat. Privattandläkarna menar därför att tillämpningen av ställningstagandet måste skjutas upp och att rättsläget måste klargöras innan ställningstagandet tillämpas.

Att utföra tandvård är enligt svenskt lagstiftning momsbefriat. Det har, fram tills nu, inneburit att det också är momsbefriat att hyra in tandvårdspersonal. Något som är självklart mot bakgrund av att vårdgivarna inom tandvården inte kan lyfta bort momsen och ofta inte heller är momsregistrerade.

Ställningstagandet får därför stora negativa konsekvenser för såväl tandvårdsbranschen som patienterna. Det medför ökade kostnader för vårdgivaren, som i förlängningen leder till att patientens pris för tandvården ökar.

Skatteverkets ställningstagande innebär också att det blir oacceptabla skillnader i vårdgivarens kostnader beroende på hur denna väljer att utforma verksamheten.

Det blir skillnad om vårdgivaren har en anställd specialist för att utföra viss tandvård, vilket kommer att vara momsbefriat, eller om vårdgivaren hyr in en specialist för att utföra samma tandvård, vilket kommer att momsbeläggas. Ställningstagandet är därför inte marknadsneutralt; det missgynnar de mindre vårdgivarna, som inte har möjlighet att anställa specialister.

Utöver detta påverkar ställningstagandet konkurrensneutraliteten mellan privata och offentliga vårdgivare, eftersom kommuner och regioner, till skillnad från privata vårdgivare, får momskompensation av staten.

Privattandläkarnas uppfattning är att Skatteverkets ställningstagande strider mot både intentionen i lagstiftningen och den bakomliggande EU-lagstiftningen. Därför behövs ett förtydligande av lagstiftningen, som klargör att alla led i utförandet av vård ska vara momsbefriade.

Det innebär att politikerna måste ta sitt ansvar för att ändra lagstiftningen, vilket alltid tar viss tid. Fram till dess att ny lagstiftning är på plats ligger ansvaret hos Skatteverket, som måste se till att tillämpningen av deras ställningstagande skjuts upp.

Merit Lindberg, vd, Privattandläkarna

Lars Olsson, näringspolitisk chef, Privattandläkarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev