måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vill ni minska skjutningarna – gör som Malmö

Metoden ”Sluta skjut” har varit effektiv att förebygga skjutningar och grovt våld i Malmö. Därför vill Vänsterpartiet att metoden ska införas även i Stockholm och Göteborg, skriver vänsterpartisterna Linda Snecker, Clara Lindblom och Jenny Broman.

Publicerad: 10 december 2020, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vänsterpartiet vill självklart att polisen ska ha tillräckliga resurser för att kunna satsa både på kommunpoliser och på specialistkompetens för att utreda och lagföra grovt kriminella.” Foto: Emil Malmborg/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

VänsterpartietGängkriminalitetGängkriminalitetenMalmöGöteborgStockholm

Det handlar om ett fåtal personer, främst unga män, som sprider våld och rädsla. De raserar sina egna och andras liv och underminerar tilliten i sina lokalsamhällen. Det grova våldet och gängkriminaliteten drabbar många. Responsen från politiskt håll har främst varit tuffare tag, med fler poliser och ordningsvakter.

I Malmö har man lyckats minska skjutningarna med metoden ”Sluta skjut” som riktar sig mot grovt våld i kriminella miljöer. Metoden bygger på den amerikanska strategin ”Group Violence Intervention” (GVI). Polisen i Malmö har sett en tydlig effekt av projektet. Dessutom har fler personer än tidigare sökt sig till stadens avhopparverksamhet.

Den första utvärderingen från Malmö universitet visar att det har fungerat att införa den amerikanska arbetsmodellen och anpassa den till lokala förutsättningar. Även Brottsförebyggandet rådet konstaterar att det finns belägg för att strategin går att överföra till svenska förhållanden.

Syftet med ”Sluta skjut” är att få fram ett tydligt budskap till dem som är mest drivande i det grova våldet: Våldet måste få ett slut. För dem som fortsätter blir konsekvenserna hårda, både för individen och för den gruppering personen ingår i. Detta kombineras med erbjudande om stöd till dem som vill lämna kriminaliteten.

Att Malmö hade en etablerad avhopparverksamhet och upparbetade samarbeten mellan polis och socialtjänst har varit framgångsfaktorer för införandet av modellen. Dessa förutsättningar finns i både Göteborg och Stockholm, vilket innebär att startsträckan för att införa ”Sluta skjut” skulle vara kort.

Vänsterpartiet vill självklart att polisen ska ha tillräckliga resurser för att kunna satsa både på kommunpoliser och på specialistkompetens för att utreda och lagföra grovt kriminella. Samtidigt måste samhället jobba mer effektivt gentemot det grova våldet. Det krävs att kommunerna arbetar förebyggande och samarbetar med polis och kriminalvård. Det behövs också akuta åtgärder här och nu.

Vänsterpartiet vill därför se en satsning på ”Sluta skjut” i hela landet. Malmö har visat vägen med att pröva en metod med framgång, nu är det dags för både Stockholm och Göteborg att satsa för att få slut på det grova våldet.

Linda Snecker, riksdagsledamot (V)

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd (V) Stockholm

Jenny Broman, kommunalråd (V) Göteborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev