Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Viktigt att avlasta vården med digitala vårdbesök

Dags för Sverige att prioritera digitala vårdbesök framför fysiska i tider av Covid-19, skriver Lundaforskarna Leif Dahlberg och Håkan Nero.

Publicerad: 12 mars 2020, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När smittsamma sjukdomar lamslår och skapar rädslor är digital behandling ett alternativ.

Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Covid-19NätläkareE-hälsa

Den 6 mars kunde vi läsa i The Guardian om att NHS nu vill att Englands 7 000 vårdenheter med allmänläkare i så stor utsträckning som möjligt ska använda sig av telefon eller digitala verktyg i mötet med sina patienter. Genom att betydligt öka den 1 procent av besöken som idag görs digitalt vill man minska risken för smittspridning av Covid-19 och samtidigt frigöra tid till vårdgivarna för att ta hand om den extra arbetsbörda skapad av virusets spridning.

Även om detta innefattar en del hinder på vägen för de som inte är vana vid att hantera digitala besök (både bland patienter och vårdgivare) är det en försvarbar strategi bland alla de åtgärder som kommer att behöva vidtas. När kommer en liknande rekommendation från Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten eller beslutsfattare åtminstone för besök eller vård relaterad till den äldre åldersgruppen, de över 60?

Stöd för ett sådant förslag finns i det faktum att det är de äldre som drabbas hårdast av Covid-19. Detta påpekas också av professorn i global katastrofmedicin Johan von Schreeb som den 11 mars säger till Dagens Medicin: “Det är inte längre jag, jag, jag, som gäller utan vi, vi, vi. Det skiftet står vi inför. Vi måste hjälpas åt för att värna de äldre. Att skydda dem måste vara vårt fokus.”

I Italien pågår diskussion om att prioritera sina intensivvårdsresurser till dem som anses mest behöva det. Vi tror att alla önskar undvika en sådan situation i Sverige.

Det finns redan idag etablerade möjligheter i Sverige att erbjuda digitala alternativ till face-to-face-besök, både vad avser akuta besök och för vård av kroniska sjukdomar. Specifikt för de kroniska sjukdomarna gäller att kontinuerlig behandling och följsamhet är oerhört viktig. Forskning i Sverige och USA visar att kroniskt sjuka svarar väldigt bra på digital behandling. Som exempel, förra veckan släpptes vår egen studie där vi redovisar mycket positiva resultat för patienter med den kroniska sjukdomen artros som gått ett digitalt behandlingsprogram i ett år.

När smittsamma sjukdomar som Covid-19 lamslår länder och skapar rädslor hos patienter att röra sig i folksamlingar och på vårdinrättningar är digital behandling ett alternativ som inte hämmar patienternas vårdsökande eller deltagande i behandlingsprogram.

Jävsdeklaration:

Håkan Nero är förutom anställd på LU, även konsult åt Arthro Therapeutics som bedriver digital artrosvård. Leif är CMO på samma bolag.

Leif Dahlberg, senior professor i ortopedi, Institutionen för Kliniska Vetenskaper Lund, Lunds Universitet

Håkan Nero, med dr, forskare vid Institutionen för Kliniska Vetenskaper Lund, Lunds Universitet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Covid-19NätläkareE-hälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev