torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi vill värna kulturlivet i ekonomiskt svåra tider”

Det är synd att SKL:s workshop uppfattas som en provokation. Vi vill att kommunerna ska kunna erbjuda kultur även i ett ansträngt ekonomiskt läge, svarar Katrien Vanhaverbeke till Malmö ideella.

Publicerad: 24 september 2019, 09:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”SKL, kommuner och regioner ser det stora värde som föreningslivet har för samhällsutvecklingen och kulturlivet.” Foto: Erik Simander, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Idéburna sektornIdeella sektornSKRKommunerKultur

REPLIK Välfärden står inför svåra ekonomiska utmaningar. Den demografiska utvecklingen med allt fler barn, unga och äldre gör att behoven av kommunernas och regionernas välfärdstjänster ökar. Kostnaderna ökar snabbare än intäkterna. Var tredje region och var fjärde kommun hade underskott i fjol. Resultaten förväntas fortsätta minska.

Denna vecka ägnar därför SKL och chefer inom kultur och fritid sin återkommande nätverksträff åt att diskutera de ekonomiska förutsättningarna för kultur- och fritidsområdet.

I ett debattinlägg i Dagens Samhälle (23/9) ifrågasätts att chefer, i ett fiktivt case, diskuterar hur de skulle hantera en situation med minskade resurser. Det framförs också kritik mot att det presenteras forskning om hur frivilliga verksamheter i kommuner och regioner påverkas under mer ekonomiskt utmanande perioder.

Det är synd att programpunkterna ses som en provokation. Syftet med diskussionerna är att chefer inom kommuner och regioner, genom att utbyta kunskaper och erfarenheter, ska kunna agera ansvarsfullt för att kommunerna och regionerna ska kunna erbjuda och stödja ett gott kultur- och fritidsutbud även i ett svårt ekonomiskt läge.

SKL, kommuner och regioner ser det stora värde som föreningslivet har för samhällsutvecklingen och kulturlivet. I oktober arrangerar SKL den återkommande stora kulturkonferensen som i år har fokus på hur det offentliga kan stödja och främja kulturlivet lokalt, i samverkan med civilsamhälle. Tillsammans med våra medlemmar arbetar vi för att både värna och utveckla kultur i hela landet.

Katrien Vanhaverbeke, chef för sektionen för lokal och regional utveckling på SKL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev