Få hela storyn
Starta din prenumeration
Debatt
Hela lantbruket, och miljön, tjänar på en ökad efterfrågan på ekologisk mat, skriver fyra organisationer i en replik till Sveriges mjölkbönder.
Publicerad: 17 juni 2022, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Karin Lexén, Naturskyddsföreningen, Eva Fröman, Ekomatcentrum, Sofia Emilsson, Ekologiska lantbrukarna, Cecilia Lenbäck, Krav.
Foto: Foto: Krav (genrebild)
Intresseorganisationen Sveriges mjölkbönder anklagar oss i en replik på debattartikeln ”Återinför ekomålen i kommuner och regioner” för att misskreditera det konventionella lantbruket. Repliken innehåller dessutom en rad faktafel.
Till en början vill vi vara tydliga med att vi inte vill polarisera mellan olika lantbrukare. Men det är vårt ansvar att berätta om de styrkor som det ekologiska lantbruket har och hur viktigt det är för Sverige att använda offentliga medel till att öka andelen ekologiskt. Ekologisk produktion är mer hållbar och gör Sverige mer självförsörjande. Där har ekologisk och Krav-märkt produktion många styrkor.
LÄS MER: ”Kravs påhopp gynnar inte svensk produktion”
Att ekologiskt lantbruk inte är beroende av importerad konstgödsel är en sådan styrka. Det konventionella jordbruket i hela världen är så gott som helt beroende av konstgödsel, och där är Ryssland en stor producent. Dels tillverkar och säljer Ryssland gödsel, dels exporterar man den viktiga råvaran naturgas – som krävs för att tillverka konstgödsel i andra delar av världen, bland annat Europa.
Likaså är det en styrka att ekologiskt lantbruk leder till högre biologisk mångfald. På ekologiska gårdar är till exempel artrikedomen av växter, fåglar och pollinerare i genomsnitt 30 procent högre. Detta är varken åsikter eller värderingar, utan fakta som är förankrad i forskning. Mer fakta om ekologisk produktion går att läsa på ekofakta.se, en hemsida som drivs av forskare på Sveriges lantbruksuniversitet.
Att efterfråga mål om ekologiska livsmedel i offentlig sektor handlar inte om att det ekologiska lantbruket behöver mer bidrag, såsom Sveriges mjölkbönder påstår. Det handlar snarare om att politiker behöver inse att satsningar på ekologisk produktion, genom efterfrågan i offentligt styrda verksamheter, är ett verktyg för att uppnå ett mer hållbart samhälle. Ett starkt svenskt ekologiskt lantbruk gynnar också det konventionella lantbruket, enligt ”Sverige som ekoland”, en rapport från Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
Något som både vi och Sveriges mjölkbönder anser är viktigt, är att öka produktionen av svensk mat. En nyckel till det är att sätta ekomål. När offentlig sektor köper ekomat visar statistiken att den också får en högre andel svenskt. Hela lantbruket, och miljön, tjänar på en ökad efterfrågan på ekologisk mat.
Karin Lexén
Generalsekreterare Naturskyddsföreningen
Eva Fröman
Ordförande Ekomatcentrum
Sofia Emilsson
Verksamhetsledare Ekologiska lantbrukarna
Cecilia Lenbäck
Tf vd Krav
”Återinför ekomålen i kommuner och regioner”
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.