Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi vill inte sätta Järfälla på kartan

Det har närmast blivit till en allmän sanning att kommunala skrytbyggen och pr-satsningar är gynnsamt för skattebetalarna på sikt. Vi resonerar precis tvärtom, skriver Järfällas kso Emma Feldman (M) och kommunalråd Dan Engstrand (M).

Publicerad: 19 november 2020, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Kommunal kärnverksamhet, rimlig skattenivå och en budget i balans får inte många löpsedlar, men i längden är vi övertygade om att det bygger förtroende och trovärdighet,” skriver Emma Feldman och Dan Engstrand.

Foto: Pressbild


Viljan att sticka ut, önskan om dyra och storartade projekt och behovet av att sätta just sin egen kommun på kartan är ett alltför vanligt fenomen bland Sveriges kommunalråd. Det har närmast blivit till en allmän sanning att kommunala skrytbyggen och pr-satsningar är gynnsamt för skattebetalarna på sikt. Vi resonerar precis tvärtom. För oss kommer alltid Järfällabornas bästa i första hand. Att ”sätta Järfälla på kartan” får helt enkelt vänta.

Kommunerna och regionerna står inför stora problem framöver med omfattande påverkan på våra verksamheter. En åldrande befolkning och ett stort flyktingmottagande på kort tid ställer enorma krav på att effektivisera våra verksamheter och fokusera på kärnuppdraget.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har i sina ekonomirapporter vid ett flertal tillfällen lyft fram att om inget görs för att hindra kostnadsutvecklingen så kommer antingen kraftigt höjda skatter eller stora besparingar inom välfärden att krävas. Vi kommer konsekvent att säga nej till båda dessa alternativ.

Utöver integrations- och ålderskrisen kräver olika särintressen ständigt en extra stor del av de offentliga resurserna till just sitt ändamål. Många av dessa önskemål kan vara behjärtansvärda och, inte minst, trevliga för politiker att kunna besluta att satsa på. Att klippa band är ett säkert sätt att få medial uppmärksamhet och kortsiktiga pr-vinster, men att använda våra gemensamma, begränsade resurser till kommunala pr-projekt är inte seriöst. I alla fall inte om man vill ta ansvar för kommuninvånarnas framtid.

Sveriges kommuners största utmaning under de närmaste åren blir prioriteringar. I många fall kommer de att vara tuffa, och att genomföra dem gör inte att man vinner någon popularitetstävling. Att i ett sådant läge välja att prioritera projekt eller byggnationer, vars huvudsakliga syfte är att skapa storslagna rubriker eller att imponera på grannkommunen, är fel väg framåt. Det är inte de projekten som gör samhället tryggare, förbättrar skolresultaten eller stärker äldreomsorgen.

För oss moderater i Järfälla kommun är valet tydligt. Vi kommer alltid att prioritera Järfällabornas bästa. Kommunal kärnverksamhet, rimlig skattenivå och en budget i balans får inte många löpsedlar, men i längden är vi övertygade om att det bygger förtroende och trovärdighet. Behovet av att ”sätta Järfälla på kartan” kommer aldrig ensamt att ligga till grund för våra beslut.

För oss är det beundransvärt med en kommun som levererar god service till sina medborgare och får saker att fungera när de behövs. Vi är stolta över Järfälla och över att styra en kommun där kärnverksamheten står i fokus.

Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande (M), Järfälla kommun

Dan Engstrand, kommunalråd (M), Järfälla kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev