Debatt
”Vi uppmanar fler kommuner att följa vårt exempel”
Till skillnad från många andra klimatinitiativ har samarbetet mellan kommun och näringsliv inte stannat vid att bli en skrivbordsprodukt, skriver politiker och tjänstemän i Linköping.
Publicerad: 10 februari 2023, 04:20
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Kristina Edlund, Niklas Borg, Louise Felldin och Linda Malmén. Foto: Ellen Aguirre, Örjan Karlsson, Crelle, Göran Billeson
För att klara klimatomställningen krävs politiskt samarbete över blockgränserna, men också tätare samarbete mellan det offentliga och näringslivet. Så har vi valt att jobba i Linköping.
Det finns ingen tid att spilla om vi ska klara den nödvändiga klimatomställningen. Senast 2045 ska nettoutsläppet av växthusgaser vara noll och Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Nuvarande energikris har också smärtsamt påvisat vikten av klok hushållning.
LÄS MER: ”Bara att öppna datorn” – så håller IoT Värnamo över ytan
Tyvärr upplever vi att alltför många kommuner, företag och politiska partier missar att dra nytta av varandras kunskap. I stället för att gå samman vaktar man sina positioner eller stänger in sig på sin egen kammare. Men det går att få till samarbeten som ger konkreta, mätbara resultat.
Sedan 2018 har vi ett framgångsrikt samarbete mellan kommun och näringsliv, kallat Linköpingsinitiativet. Från början var vi bara inriktade på energi, men sedan 2020 även på resursflöden och transporter.
De 18 medlemmarna har stor branschspridning, från livsmedel och sjukvård till fastigheter och flygteknik. Det som förenar är behovet av att ställa om. Samarbetet har fortskridit under såväl höger- som vänsterstyren och leds sedan årsskiftet av Socialdemokraterna och Moderaterna, som nu styr kommunen tillsammans.
Till skillnad från många andra klimatinitiativ har samarbetet inte stannat vid att bli en skrivbordsprodukt. Under de fem år som Linköpingsinitiativet pågått uppvisar samtliga medlemmar minskad klimatpåverkan. Som deltagare får man skriva under ett avtal som innebär att varje organisation ska fastställa tydliga och tidsatta energi- och klimatmål. Målen följs upp årligen. Själva sporren till samarbetet var från början kommunens offensiva mål om koldioxidneutralitet redan 2025.
Medlemsföretagen beskriver själva att de får tillgång till teknik som de annars inte hade känt till. Ett framgångsrikt exempel är Cloettas och det kommunala energibolaget Tekniska Verkens gemensamt utvecklade lösning för omvandling av obrukbart godisspill till biodrivmedel. Många bolag har liknande utmaningar kring plast, energiåtervinning och spillprodukter. Flera framhåller också betydelsen av att visa samhällsengagemang. Hållbarhet är ett viktigt konkurrensmedel.
Vi uppmanar fler att följa vårt exempel. Se er omkring. Vilka företag verkar hållbarhetsmässigt progressiva? Vilka kan ha nytta av era kunskaper? Inom politiken finns det med all säkerhet partier även på andra sidan blockgränsen att samarbeta med för klimatets bästa. Våga ta kontakt. Det finns en otrolig kraft i att arbeta tillsammans. Den kraften behövs nu.
Kristina Edlund (S)
Kommunstyrelsens ordförande, Linköping
Niklas Borg (M)
Vice kso, Linköping
Louise Felldin
Näringslivsdirektör, Linköping
Linda Malmén
Hållbarhetschef, Linköping
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.