Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi står sida vid sida i kampen mot hedersförtryck

I dag på den internationella kvinnodagen ser vi bortom våra olikheter för att uppmärksamma och kräva handling i en av vår generations största orättvisor. Det gäller alla de unga kvinnor som lever under ett hedersförtryck i Sverige, skriver företrädare från SSU, Grön Ungdom, Cuf Stockholm och Luf Stockholm.

Publicerad: 8 mars 2019, 09:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är bra att regeringen under kommande mandatperiod, i enlighet med januariavtalet, kommer stärka skolans kunskaper kring hedersförtryck.

Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

HederskulturJanuariavtaletKommuner

Tiotusentals unga tjejer i Sverige får i dag inte bestämma själva över sin egen framtid. I stället är det familjen som avgör livsval som var de ska bo, vad de ska arbeta med och vem de får gifta sig med. Det är inte värdigt ett demokratiskt, progressivt land som Sverige. Hederskulturen är patriarkal och konservativ: Genom fysiskt eller psykiskt våld se till att familjen ska stå enad med bevarad heder inför omgivningen.

Sedan den nationella stödtelefonen för hedersrelaterat våld och förtryck lanserades 2014 har antalet ärendet ökat för varje år. Och förra året fördes 56 barn ut ur Sverige mot sin vilja till följd av misstänkt hedersförtryck, enligt Nationella kompetensteamet mot hedersförtryck.

Inom rikspolitiken har det skett ett uppvaknande de senaste åren. Det är inte minst januariavtalet ett bevis på, där flera viktiga satsningar som exempelvis strängare straff, egen brottsrubricering och att myndigheter lättare ska kunna ingripa vid misstanke om att en minderårig förs utomlands för tvångsgifte, ingår i överenskommelsen.

Och det är bra att medvetenheten ökar bland våra politiker. Men samtidigt larmar många kommuner om att de saknar rätt kompetens och verktyg för att hantera problematiken.
Det får förödande konsekvenser. Det finns flera rapporter om fall där föräldrarna informerats när deras barn sökt hjälp, vilket påskyndat familjens process att föra barnet utomlands. Det är ett enormt svek från samhället.

Därför är det bra att regeringen under kommande mandatperiod, i enlighet med januariavtalet, kommer stärka skolans kunskaper kring hedersförtryck. Men det räcker inte. Ambitionen måste utökas till att gälla alla de yrkesgrupper och verksamheter som dagligen kommer i kontakt med ungdomar. Det gäller exempelvis ungdomsmottagningar, socialtjänsten och skolhälsovården. Lokala handlingsplaner där samtliga instanser samverkar måste införas i alla Sveriges kommuner.

Våra ungdomsförbund tycker olika om mycket och är vana att föra hårda debatter med varandra. Och det är viktigt i en demokrati att peka ut varandras olikheter –  men minst lika viktigt att stå sida vid sida i frågor där vi är överens.

Kampen mot hedersförtryck är en alldeles för viktigt fråga för att göra partipolitiska poänger av. I dag manifesterar vi tillsammans för att sätta gemensam press på våra partier, för allas rätt att leva sina liv i frihet utan förtryck.

Philip Botström, förbundsordförande SSU

David Ling, språkrör Grön ungdom

Aida Badeli, språkrör Grön ungdom

Caroline von Seth, distriktsordförande CUF Storstockholm

Caroline Rhawi, distriktsordförande LUF Storstockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev