tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi ser resultatet av König Jerlmyrs politik på våra gator”

Vi måste använda alla medel vi har för att stoppa tillväxten till kriminella gäng och det är inte möjligt att uppnå om vi samtidigt gör kraftiga besparingar i förskolan och skolan. Det bryter inte den onda cirkeln, det göder den, skriver oppositionsborgarrådet i Stockholm stad Kadir Kasirga (S).

Publicerad: 1 september 2020, 17:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi har inte längre en situation där gängen bara har ihjäl varandra, våldet ökar och allt fler blir drabbade,” skriver Kadir Kasirga (S).

Foto: Emil Malmborg/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

GängkriminalitetStockholmModeraternaSocialdemokraterna

Inom loppet av en vecka har tre gängrelaterade mord skett med kopplingar till droghandeln i Järva. Morden genomförs numera mitt på ljusa dagen vid skolor eller parklekar där barn och barnfamiljer vistas. De som utför dessa fruktansvärda handlingar ska lagföras och hanteras av polisen. Men hur gör vi om vi vill undvika att våldet ska fortsätta? Att inte fler unga ska dras in i gängkriminalitet?

Från högerhåll hörs de enkla lösningarnas magiska lockelser. Inte sällan förenklar man denna våldspiral till att handla om etnicitet samtidigt som man vägrar att se till bakomliggande orsaker. Att de ekonomiska ojämlikheterna ökar och i sin tur förstärker klassamhället och därmed utsattheten för vissa grupper.

Vi har inte längre en situation där gängen bara har ihjäl varandra, våldet ökar och allt fler blir drabbade. De hederliga och vanliga medborgarna som bor i dessa stadsdelar tolkar det här, med rätta, som ett ifrågasättande av vårt samhällskontrakt som håller ihop Sverige. Bussföraren, läraren, undersköterskan, tunnelbanepersonalen, torghandlaren, företagaren, ja, alla som har valt att bo och leva i Järva är numera oroliga för sina barn när de ska till och från förskolan och skolan. Så kan det inte vara.

Den styrande majoriteten gick till val på att stoppa våldet. Det enda som har hänt är att det ökar. Det är ett uppenbart misslyckande. Och det är inte så konstigt. Eftersom alla som kan någonting om frågan säger samma sak. Polisen, socialtjänsten och medborgarna i dessa områden understryker vikten av att satsa på förebyggande åtgärder för att stoppa tillväxten till gängen.

Cirka 13 procent av Stockholm stads grundskoleelever når inte behörighet till gymnasiet. Bryter vi ned denna siffra till skolorna i Järva blir det att varannan niondeklassare saknar behörighet till gymnasiet. Dessa ungdomar löper mycket större risk att rekryteras till kriminella gäng. Här har kommunen ett stort ansvar för att hindra den rekryteringen.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyrs (M) krav på nationell samling är ingenting annat än en opportunistisk hållning. Det är ett tecken på handlingsförlamning där finansborgarrådet väljer att fly från sitt ansvar när det gäller de förebyggande åtgärderna.

Det ligger på finansborgarrådet att förklara hur de ska driva förebyggande åtgärder när de samtidigt har lagt en skolbudget som inte håller måttet och som ger rektorerna huvudvärk med alla besparingskrav.

Forskning visar att skolan har avgörande skyddsfaktorer för att minska risken att hamna i kriminalitet. Tyvärr liknar detta situationen förra gången Anna König Jerlmyr fick styra. När hon var socialborgarråd så larmade många om att hennes kraftiga nedskärningar skulle leda till ökat våld i framtiden Hennes svar? Hon mörklade den larmrapport som tagits fram på hennes begäran och den chef som skrev den fick sparken. Nu håller man på att göra om samma misstag. Det är tragiskt och oansvarigt.

Vi måste använda alla medel vi har för att stoppa tillväxten till kriminella gäng och det är inte möjligt att uppnå om vi samtidigt gör kraftiga besparingar i förskolan och skolan. Det bryter inte den onda cirkeln, det göder den. Droghandeln som blir en lockande inbjudan för vissa ungdomar får aldrig bli ett alternativ för att försörja sig själv eller familjen. Det är vår skyldighet att göra allt i vår makt för att inte fler barn till de mest utsatta faller offer. Anna König Jerlmyrs politik har prövats förr. Resultatet ser vi i dag på våra gator.

Kadir Kasirga, oppositionsborgarråd (S) Stockholm stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev