Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi måste ta våra ideologiska motståndare på allvar”

Problemet med tankesmedjan Oikos, som Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mattias Karlsson skapat, är varken avsikten eller beteckningen – utan att nationalism och konservatism är ideologier som hör hemma på historiens skräphög, skriver Andreas Bergström, tillförordnad vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores.

Publicerad: 6 februari 2020, 18:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Man kan hoppas att tankesmedjan påverkar partiet i en mer respektabel riktning, så att SD fortsätter att förflytta sig från sina rasistiska rötter,” skriver Andreas Bergström.

Foto: Fores / Lennart Månsson, BIldbyrån


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaLiberalismNationalism

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mattias Karlsson berättade nyligen om den tankesmedja han håller på att skapa, Oikos, som betecknar sig som partipolitiskt oberoende konservativ. Flera debattörer har välkomnat initiativet, eftersom det kan bidra till idédebatten. Men svensk debatt behöver en konservativ tankesmedja lika lite som svensk sjukvård behöver återinföra åderlåtning.

Frågan är förstås om vi ska ta det på allvar när ett parti som kryllar av företrädare som avslöjas med de lägsta avarterna av kommentarsfältsrasism startar en tankesmedja med ett snofsigt grekiskt namn. Man kan avfärda det som ett försök att sminka en gris. Min bild är ändå att några ledande personer i partiet uppriktigt vill förändra partiet i riktning mot en nationalistisk socialkonservatism. Det är en bättre bas än rasism. Men det handlar ändå om en ideologi som samhället skulle må bättre utan.

Man kan hoppas att tankesmedjan påverkar partiet i en mer respektabel riktning, så att SD fortsätter att förflytta sig från sina rasistiska rötter. Det är en resa som flera andra riksdagspartier har gjort. I det rådande samhällsklimatet är det nog troligare att Oikos förstärker de konservativa krafter som syns alltmer i debatten.

Gunnar Hökmark (M) med flera har invänt mot att tankesmedjan kallar sig konservativ. Det är ungefär lika meningsfullt som att ha invändningar mot att Folkpartiet bytte namn till Liberalerna, fast de är för Systembolaget. Det finns flera typer av konservatism (eller liberalism, för den delen). Oikos kommer kanske fungera som ett hem för vissa konservativa, men långt ifrån alla. Problemet med Oikos är alltså varken avsikten eller beteckningen – utan att nationalism och konservatism är ideologier som hör hemma på historiens skräphög.

Nationalismen har legat bakom historiens värsta katastrofer. Tanken att varje stat huvudsakligen ska vara till för ett visst folk blir en grogrund för diskriminering och hat även om avsikten är att skapa enighet och trygghet. Efter världskrigen kunde de flesta i Västeuropa enas om att vi måste vara vaksamma mot allt som kan leda till att skyttegravarnas och förintelsens fasor återkommer. Den rädslan har börjat blekna bort. Hela Västvärlden ser nu en pånyttfödelse av den retorik som tidigare generationer förstod att frukta.

Konservatismen har motverkat mycket av det som har format världens mest framgångsrika samhällen. Konservativa lyfter själva gärna fram motståndet mot franska revolutionens galenskaper eller kommunismen – men konservativa har också motarbetat rösträtt, sekulära skolor, särbeskattning, äktenskap för samkönade par och mycket annat. En förstärkt konservatism innebär knappast bara att Sverige kommer att skynda lite långsammare med reformer i framtiden, utan lär snarare leda till bakslag för alla som riskerar att utsättas för diskriminering, hets och våld utifrån kön, sexualitet, religion eller annat.

Oikos är förstås inte det huvudsakliga problemet här, även om tankesmedjan riskerar att göra ont värre. I grund och botten är födelsen av den nya tankesmedjan en påminnelse för oss som vill bevara och utveckla mänskliga rättigheter, jämställdhet, skydd för minoriteter, respekt för individens livsval – kort sagt den liberala demokratin. Vi måste ta våra ideologiska motståndare på allvar och övertyga så många som möjligt om att nationalism och konservatism inte för något gott med sig den här gången heller.

Andreas Bergström, tillförordnad vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev