tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi måste ständigt arbeta för att stärka och försvara demokratin”

Ett kommunalt partnerskap bidrar med erfarenhetsutbyte som stärker den lokala demokratiutvecklingen i den egna kommunen samtidigt som lokala lösningar och arbetssätt gynnar den globala utvecklingen, skriver ICLD:s Johan Lilja och SKR:s Lena Langlet på internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Publicerad: 10 december 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Tack alla ni svenska kommuner och regioner som valt att ingå ett kommunalt partnerskap för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter för era medborgare,” skriver Johan Lilja och Lena Langlet.

Foto: ICLD, SKR


Ämnen i artikeln:

Mänskliga rättigheterKommunerSKR

Vi lever i en tid med krympande demokratiskt utrymme och runt omkring i världen hotas våra mänskliga rättigheter. Arbetet med att stärka och försvara demokratin måste ständigt vara närvarande. Det är avgörande att det finns välfungerande demokratiska institutioner på lokal nivå. Här har flera hundra av Sveriges kommuner och regioner genom åren valt, med sitt kunnande och sina erfarenheter, att göra skillnad i världen genom ett kommunalt partnerskap. Det är värt att uppmärksamma i dag på internationella dagen för mänskliga rättigheter (10/12).

Den internationella samarbetsformen ”kommunala partnerskap” finansieras av Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD) en ideell förening som arbetar för att stärka den lokala demokratiutvecklingen i världen. ICLD bygger vidare på kunnande och erfarenheter från svenska kommuner och regioner och på den forskning som finns internationellt.

Ett kommunalt partnerskap innebär att en svensk kommun eller region tillsammans med en internationell motsvarighet arbetar med en gemensam utmaning. Här kan svenska kommuner och regioner göra skillnad i världen samtidigt som de själva får del av nya metoder, kunskap och verktyg genom det globala utbytet. Genom att ta del av varandras kunskaper och lärdomar kan vi hjälpas åt att lösa utmaningar på såväl lokal som global nivå.

Exempelvis finns kommunala partnerskap som fokuserar på miljöåtgärder som skapar renare närmiljöer, arbetar för medborgardialog, barn och ungdomars inkludering eller stärker jämlikhet och jämställdhet i kommunen. Alla partnerskap har ett gemensamt syfte – att stärka den lokala demokratiutvecklingen hos såväl den svenska som den internationella parten. 

Lösningar på globala utmaningar finner vi allt som oftast på lokal nivå. Det är därför ett kommunalt partnerskap är ett så fantastiskt sätt att arbeta: ett globalt erfarenhetsutbyte som stärker den lokala demokratiutvecklingen i den egna kommunen samtidigt som lokala lösningar och arbetssätt gynnar den globala utvecklingen.

Tack alla ni svenska kommuner och regioner som valt att ingå ett kommunalt partnerskap för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter för era medborgare. Alla ni som ännu inte ingått i ett partnerskapsarbete – välkommen att kontakta oss på ICLD. Tillsammans skapar vi en bättre värld!

Johan Lilja
Generalsekreterare ICLD

Lena Langlet
Chef demokratisektionen SKR

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev