lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi måste sätta stopp för köp och släng i Europa

Det finns en längtan efter ett samhälle där vi och våra barn kan leva på ett sätt som inte sliter på naturens resurser. Det samhället är i dag inom räckhåll, skriver Emma Nohrén (MP) och Karolina Skog (MP).

Publicerad: 22 maj 2019, 08:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det måste bli stopp på det okontrollerade utflödet av plastavfall.

Foto: Colourbox/#75155


Ämnen i artikeln:

PlastHandelEUAvfall

Är du också trött på köp och släng? På prylar som inte håller. På plastfyllda stränder. Om du tycker att det räcker nu, använd din till röst i EU-valet för en omställning av den europeiska ekonomin.

EU är ett handelssamarbete. Det har i stora delar fokuserat på att reglera för mer handel, men innebär också att EU har verktygen att reglera marknaden så att vi konsumenter kan lita på att produkterna vi köper är säkra, hållbara och återvinningsbara. Inom EU finns instrument som kan ställa om vår ekonomi till cirkularitet och få stopp på resursslöseriet.

De senaste åren har ett antal viktiga beslut tagits i Bryssel som innebär steg i rätt riktning. I samtliga har den svenska regeringen och svenska parlamentariker varit avgörande för framgång.

Genom plaststrategin kom förbud mot de engångsprodukter av plast som bidrar mest till nedskräpning. Förbudet omfattar även engångsprodukter som påstås vara av nedbrytbar plast men som egentligen blir till mikroplaster.

Direktivet innehåller också åtgärder för insamling av fiskenät. Bakom detta låg ett aktivt arbete från svensk sida, både i ministerrådet och parlamentet. Dessutom användes den svenska plastutredaren som expert.

Genom en omförhandling av avfallsdirektivet får vi bland annat ökade krav på åtgärder för att främja en ökning av återanvändbara förpackningar, höjning av målen för materialåtervinning av förpackningsavfall i hela EU samt krav på utsortering av textilier och matavfall.

Alldeles nyligen kom ytterligare en seger genom att exporten av plast kommer att regleras inom den internationella Baselkonventionen. Även det ett resultat av fotarbete i Bryssels korridorer av svenska politiker och diplomater. Det måste bli stopp på det okontrollerade utflödet av plastavfall till länder som saknar kapacitet att hantera det.

Men mycket arbete återstår innan vi fått en verkligt cirkulär ekonomi och flödet av plast till haven stoppats. Miljöpartiet kommer att arbeta för:

En handlingsplan för minskat matsvinn. 
Förbud mot fler onödiga engångsartiklar.
Att göra det enkelt och lönsamt med återvinning, återanvändning och gemensamt användande av varor och tjänster.
Att alla varor i EU har lättillgänglig information om innehåll och ursprung samt om hur reparation och återvinning går till.
Utfasning av farliga kemikalier i produkter och ett globalt kemikalieavtal.
Pantsystem för exempelvis elektronik, mobiltelefoner och datorer.
Förbud av produkter som byggs för att gå sönder i förtid och förlängd garantitid. 
Att produkter ska designas på ett sådant sätt att komponenter enkelt kan bytas ut och återvinnas.

Det finns en längtan efter ett samhälle där vi vet att vi lever på ett sätt som inte sliter på våra egna och våra barns förutsättningar att leva ett gott liv. Det samhället är i dag inom räckhåll. Tekniken och lösningarna finns. Vi behöver styra om ekonomin så att den i stället för att fokusera på ständigt ny prylproduktion och konsumtion, skapar lönsamhet i att prylar håller längre, har mindre klimatpåverkan, flera användare under sin livslängd och slutligen återvinns.

För människor och natur. För haven. Det måste vara slut med köp och släng. Det är dags att göra Europas ekonomi grön.

Emma Nohrén, kandidat i EU-valet (MP)

Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PlastHandelEUAvfall

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev