Debatt
Vi måste orka sätta Sverige i rörelse igen
Pandemin har blixtbelyst vilken betydelse idrotten har. Nu måste ett gemensamt ansvar från idrottsrörelsen, kommuner och idrottsföräldrar utmynna i lösningar på hur vi upprätthåller idrottens kraft när vardagen så småningom återgår till det normala, skriver Svenska Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl.
Publicerad: 17 februari 2021, 18:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Vi måste vara realistiska och inse att idrotten på kort sikt riskerar att tappa utövare. Barn och ungdomar har hittat annat att sysselsätta sig med när träningar och matcher varit inställda,” skriver Märit Bergendahl. Foto: Svenska Innebandyförbundet
Idrotten berör och inkluderar flera miljoner människor i Sverige. Vi som är engagerade inom innebandy vill kunna erbjuda alla som vill rolig, utvecklande och hälsofrämjande fysisk aktivitet och social gemenskap. Tyvärr har de ambitionerna tvingats pausas under coronapandemin.
Men trots att pandemin är allt annat än över måste vi orka blicka framåt. Nu när vaccineringen är igång kan – och bör – vi börja drömma om att det kommer en vardag igen. En vardag där idrotten, precis som tidigare, fyller en viktig funktion i mångas liv. Men vi inom innebandyn tror inte att det kommer att gå av sig självt.
Vi måste vara realistiska och inse att idrotten på kort sikt riskerar att tappa utövare. Barn och ungdomar har hittat annat att sysselsätta sig med när träningar och matcher varit inställda. Kompisgänget som brukade spela innebandy en gång i veckan har skaffat sig andra vanor när idrottshallarna är stängda. På lång sikt kommer det tappet att innebära en försämrad folkhälsa för svenskar. Det är ett mardrömsscenario och allt annat än vad innebandyn strävar efter.
Innebandyn föddes ur kreativitet och vi har genom åren banat ny mark inom flera områden. Nu är det vårt, idrottsrörelsens, kommunernas och idrottsföräldrarnas gemensamma ansvar att se till att människor fortsatt lockas in till idrotten. Tillsammans kan vi vara kreativa och utarbeta koncept och idéer för hur idrotten kan komma stärkt ur pandemin. Fokus måste ligga på nyskapande, samverkan och inkludering.
Sveriges kommuner och regioner måste förstå behovet och stödja de ansträngningar som behöver göras för att idrotten åter ska bli en viktig del av folkhälsoarbetet. Att det till exempel finns moderna idrottshallar för alla som vill idrotta är oerhört viktigt och borde stå på agendan vid varje kommunfullmäktigemöte.
Svensk innebandy fyller 40 år i år och kommer att göra många satsningar framöver. Därför är det en självklarhet för oss att även satsa oss ur pandemin. Vi vill att kommuner, andra idrotter och engagerade är öppna för dialog, för att vi tillsammans ska kunna hitta de bästa sätten att göra idrotten attraktiv och locka tillbaka utövarna.
Vi vill samtidigt vända oss till alla de föräldrar som har aktiva barn och unga i idrottsverksamheter runtom i landet. Fortsätt uppmuntra till träning och delaktighet i föreningar. Fortsätt att skjutsa, tvätta och hjälpa till. Vi inser att det är lätt att förändra sina vanor och att det kan kännas motigt att dra igång igen. Men er betydelse för att få unga att fortsätta idrotta kan inte nog understrykas.
Vad idrottsrörelsen betyder för folkhälsan och välbefinnandet i Sverige är inte så enkelt att påvisa i ekonomiska kalkyler just nu. Men risken är att de negativa konsekvenserna uppenbarar sig först senare – när det är för sent. Vi har inte råd att chansa. Därför är det så angeläget att vi tillsammans nu gör allt vi kan för att stödja svensk idrott och sätta Sverige i rörelse igen.
Märit Bergendahl, ordförande Svenska Innebandyförbundet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.