torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi lovar att prioritera psykisk hälsa”

Vi åtar oss att göra välbefinnande och psykisk hälsa till en strategisk prioritering inom våra verksamheter, skriver ledande politiker i region Stockholm och tre av länets kommuner.

Publicerad: 18 juni 2020, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Arbetet för välbefinnande och psykisk hälsa ska genomsyra allt från hur vi bygger stad och vägar, till skolan, omsorgen och socialtjänsten.


Ämnen i artikeln:

Psykisk ohälsa

Vi befinner oss mitt i en svår kris. Coronaviruset slår hårt mot vår fysiska hälsa, men sätter också vår psykiska hälsa under extrem press.

Vårdanställda arbetar dag och natt i krisens centrum, äldre tvingas isolera sig på obestämd tid och många människor oroar sig för jobb, ekonomi och framtid. Vi befarar att krisen kommer att öka den psykiska ohälsan, men den psykiska ohälsan var redan före pandemin en av vår regions stora utmaningar.

Den psykiska ohälsan beräknas kosta vår region minst 60 miljarder kronor om året. Samtidigt skapar den stort lidande, krossar människors drömmar och är ett hot mot vår regions utveckling.

Vi politiker har ett ansvar för att skapa ett samhälle som ger alla människor förutsättningar att utvecklas, som främjar vårt välbefinnande och stärker vår motståndskraft. Det är viktigt för individen, men människors kraft och möjlighet att bidra till sin egen och varandras utveckling och en god psykisk hälsa är också grunden för Stockholmsregionens utveckling.

Därför har Region Stockholm, tillsammans med pilotkommunerna Upplands Väsby, Haninge och Norrtälje åtagit sig att gemensamt bidra till att främja psykisk hälsa hos länets invånare.

Arbetet grundar sig i målen i Agenda 2030 för hållbar utveckling och dess ambition att “säkerställa att alla människor kan förverkliga sin potential i värdighet och jämlikhet och i en hälsosam miljö.”

En väl fungerande vård för psykisk ohälsa är viktig, men ska vi vända den negativa trenden måste vi även förebygga psykisk ohälsa - och göra det tillsammans - region, kommuner, arbetsgivare, ideella krafter och privatpersoner. Det här sättet att arbeta i nätverk är något som sker i New York, London och nu i Region Stockholm.

De medverkande kommunerna kommer att ha en styrgrupp med tydligt beslutsmandat från både politik och förvaltning och åtar sig att göra välbefinnande och psykisk hälsa till en strategisk prioritering inom sina verksamheter. Det ska genomsyra allt från hur vi bygger stad och vägar, till hur skolan, omsorgen och socialtjänsten fungerar. Vi ska hitta nya samarbeten, på tvären, och det som fungerar ska vi göra mer av.

Den psykiska ohälsan kommer på många sätt att vara i fokus framöver, vare sig pandemin är över eller inte. Den strategi för psykisk hälsa vi nu gemensamt arbetar med kommer vara extra aktuell. Och vi tror på att vi kan förändra.

Mitt i den svåra kris vi upplever har vårt län visat sig tuffare och segare än många trott. Viljan att hjälpas åt har varit enastående, och det gäller alla: från privatpersoner till företag och föreningar. Låt oss ta till vara den starka gemensamma kraften och arbeta för en framtid där fler får förutsättningar att leva sina bästa möjliga liv.

Irene Svenonius, (M), finansregionråd Region Stockholm

Susanne Nordling, (MP), ordförande psykiatriberedningen Region Stockholm

Meeri Wasberg, (S), kommunstyrelsens ordförande Haninge

Jens Davidson, (KD), kommunalråd Haninge

Oskar Weinmar, (M), kommunstyrelsens ordförande Upplands Väsby

Maria Fälth, (KD), kommunalråd Upplands Väsby

Bino Drummond, (M), kommunstyrelsens ordförande Norrtälje

Olle Reichenberg, (M), ordförande kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Psykisk ohälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev