söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi kan och bör göra mer för dem som utsätts för människohandel”

En person, en organisation kan inte stoppa människohandel. Men tillsammans kan vi göra skillnad, replikerar Louise Åsenfors (S) vice ordförande beredningen för mänskliga rättigheter Västra Götalandsregionen.

Publicerad: 15 november 2021, 10:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Jag kräver att vi hjälper de kvinnor som hamnat i trafficking till ett bättre liv. Det gör vi genom ett aktivt och solidariskt arbete med föreningar och civilsamhället” skriver,” Louise Åsenfors. Foto: Piotr Marcinski/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Sexuella övergreppRegionerVästra GötalandsregionenVGR

Att individer i dag hamnar i klorna på människohandlare är ett enormt stort problem. Människohandel sker i många olika former. Men de är ändå lika förfärliga. Västra Götalandsregionen (VGR) är en stor organisation med verksamheter som mäter dessa utsatta människor. Men vi förstår inte alltid hur vi kan se, hjälpa eller motverka deras utsatta situation. En misshandlad kvinna på en av våra akutmottagningar kan bära med sig många år och spår av utnyttjande. Där har vi ett ansvar att stötta upp!

LÄS OCKSÅ URSPRUNGSARTIKELN i DETTA REPLIKSKIFTE: ”Regionerna fångar inte upp utsatta för kommersiell sexuell exploatering” 

Jag lade en motion år 2019 och fick bifall på den i Västra Götalandsregionens fullmäktige. Vi läser rapporter som pratar om att människohandel och trafficking ökar. Det handlar om människohandel för så väl arbetskraft, organhandel, tiggeri som sexhandel. Vi har inte fullgoda kunskaper om vad det handlar om eller hur vi ska stävja förekomsten. Det vi vet är att vi har mycket mer att lära. 

För att kunna förebygga människohandel och för att vi ska kunna stötta de som hamnat i människohandlarnas händer måste Västra Götalandsregionen gå in mer aktivt i arbetet. 

I dag är varken VGR en aktiv part hos Jämställdhetsmyndigheten eller hos Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT). Vi har heller inget strukturerat arbete med de föreningar som arbetar med dessa grupper. Vi har således inget strukturerat sätt som förmedlar den kunskap som föreningar, organisationer och myndigheter har gällande människohandel.

Därför yrkade jag i min motion att Västra Götalandsregionen skulle ta initiativ till att bjuda in föreningar som arbetar med människohandel i regionens nätverksarbete. Att VGR undersöker möjligheter kring utbildning för att öka kunskapen kring ämnet människohandel samt att regionen i kommande plan för mänskliga rättigheter även lyfter in ämnet människohandel som fokusområde.

Jag vill att vi utbildar vår personal i hur människohandel kan se ut. Jag vill att vi krokar arm med andra organisationer för att bidra till erfarenhetsutbyte. Jag vill se att vi tillsammans med andra myndigheter och kommuner agerar för att stoppa människohandlarnas framfart. Jag kräver att vi hjälper de kvinnor som hamnat i trafficking till ett bättre liv. Det gör vi genom ett aktivt och solidariskt arbete med föreningar och civilsamhället.

En person, en organisation kan inte stoppa människohandel. Men tillsammans kan vi göra skillnad! Jag hoppas därför att Västra Götalandsregionen lyssnar in de expertorganisationer som efterlyser handlingskraft. Jag som socialdemokrat är redo att ta den kampen med dem.

Louise Åsenfors
Ersättare regionstyrelsen (S) vice ordförande beredningen för mänskliga rättigheter Västra Götalandsregionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev