tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi har lyssnat på de anhörigas kritik

Socialstyrelsens uppdrag att ta fram en nationell anhörigstrategi kommer att breddas så att den inte bara omfattar anhöriga till äldre utan även anhöriga med närstående som är långvarigt sjuka eller har en funktionsnedsättning skriver socialminister Lena Hallengren (S) och riksdagsledamoten Lina Nordquist (L).

Publicerad: 3 december 2019, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Anhöriga gör i dag ett ovärderligt arbete”, skriver Lena Hallengren (S) och Lina Nordquist (L). Foto: Zhenikeyev, Colourbox/ Kristian Pohl/ Pressbild


Ämnen i artikeln:

AnhörigvårdEn nationell anhörigstrategiLena HallengrenLiberalernaSocialstyrelsen

Nästan var femte svensk vårdar, hjälper eller stödjer regelbundet en närstående som är långvarigt fysiskt eller psykiskt sjuk, är äldre eller har en funktionsnedsättning. För oss är det viktigt att det erkänns och uppmärksammas.

Anhöriga gör i dag ett ovärderligt arbete, för att de vill, för att deras närstående behöver det och för att det är en omistlig del av ett samhälle att bry sig om varandra.

Men att som anhörig ge vård och omsorg ska vara ett frivilligt åtagande. Anhöriga ska vara trygga med att den omsorg som samhället erbjuder är av god kvalitet. I många olika delar av välfärden behöver samhället därför också stödja den anhörige för att hon eller han ska orka. Av socialtjänstlagen framgår att Sveriges kommuner har ett ansvar att erbjuda stöd också till anhöriga men det är i dag ibland otydligt hur detta stöd ser ut och i vissa fall har det också rapporterats om brister.

Regeringen aviserade därför i höstens budgetproposition avsikten att, med parlamentariskt stöd av Liberalerna och Centerpartiet, ta fram en bred nationell anhörigstrategi. Som ett första steg i arbetet med framtagandet av denna strategi beslutade regeringen att den 10 oktober ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett underlag gällande anhöriga som vårdar eller stödjer närstående äldre personer.

Regeringens beslut har dock fått kritik från Sveriges anhörigorganisationer som har betonat vikten av att hålla ihop initiativ och insatser riktade mot anhöriga. Socialstyrelsens uppdrag kommer därför att breddas så att det både omfattar anhöriga till äldre och anhöriga till närstående som är långvarigt fysiskt eller psykiskt sjuka eller har en funktionsnedsättning.

Lena Hallengren, socialminister (S)

Lina Nordquist, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev