Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi har gärna dialog med Upphandlingsmyndigheten

Upphandlingskriterierna vilar idag på en struktur som gör att växtbaserade livsmedel inte presenteras som tydliga alternativ, slutreplikerar Växtbaserat Sverige.

Publicerad: 24 oktober 2019, 13:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Upphandlingskriterierna vilar på en struktur som gör att växtbaserade livsmedel inte presenteras som tydliga alternativ.

Foto: Kriszta Vajda/Colourbox


Ämnen i artikeln:

LivsmedelKlimatUpphandlingsmyndigheten

Helena Robling som är hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten replikerar vårt debattinlägg om möjligheterna att upphandla livsmedel med målet att minska växthusgasutsläppen. Det är positivt att frågan engagerar, och vi välkomnar debatt om hur offentlig upphandling kan användas som verktyg för att minska klimatpåverkan från de offentliga måltiderna.

Helena Robling har helt rätt i att det går att upphandla hållbart redan i dag. Det vi lyfter är att kriteriebiblioteket, så som det är utformat idag, vilar på en struktur som gör att växtbaserade livsmedel inte presenteras som tydliga alternativ. Utbudet av växtbaserade livsmedel och drycker har förändrats markant under senare år och därför behöver också bland annat kriterier och grupperingar spegla detta. Maten har, som forskningen tydligt visar, stor klimatpåverkan. Vill man främja en mer hållbar upphandling behövs åtgärder på strukturell nivå, och om det vill vi gärna ha en lösningsorienterad dialog med Upphandlingsmyndigheten.

Cecilia McAleavey, ordförande Växtbaserat Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev