Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi har för många gravplatser i Sverige”

Möjligheten att själv välja gravplats är inte hotad. Problemet är inte att vi har för få gravplatser i Sverige. Problemet är att vi har för många.

Publicerad: 28 augusti 2015, 12:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


REPLIK Förslaget att avskaffa begravningsclearingen kommer inte att få de konsekvenser som Lotta Edholm befarar i sin debattartikel ”Rätten att själv välja gravplats är hotad”.

Clearingersättningen i dag är inget incitament för att bygga ut och tillhandahålla gravplats även åt ”utsocknes”.  Det är ett nollsummespel för huvudmannen där lika mycket kommer in som går ut.

Vi har i Sverige mycket god tillgång på gravplatser. Delvis på grund av den höga kremationsfrekvensen på över 80 procent, dels för att många gravplatser lämnas tillbaka redan efter en generation.

De huvudmän som i dag har inskränkningar för andra än lokalt folkbokförda att välja en gravplats är få. Det är framförallt små huvudmän i innerstäder eller i skärgården som på grund av markbrist inte tillåter alla att få en gravplats där. Någon förändring av det kommer inte att ske för att clearingen avskaffas. Istället för clearing får huvudmännen ersättning via begravningsavgiften om de har en nettokostnad på grund av valmöjligheten.

Problemet är inte att vi har för få gravplatser i Sverige. Problemet är att vi har för många.

Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent Svenska kyrkas arbetsgivarorganisation, expert i clearingutredningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News