Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi bygger in ohälsa och segregation i våra städer

Planera för idrottsytorna från början, annars kommer de alltid att glömmas bort när bostadsbyggandet är i fokus, skriver Riksidrottsförbundet som släppt sin Kommunundersökning 2019.

Publicerad: 12 september 2019, 06:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Idrottsytor glöms bort när fokus ligger på att bygga bostäder.

Foto: Jan Sluimer, shock, #228088, Mikkel Bigandt / Colourbox


Ämnen i artikeln:

IdrottPlan- och bygglagenSamhällsplanering

Det kanske mest grundläggande behovet för idrottsrörelsen kan vi inte lösa själva. En plats att vara på. Det är på planen, i hallen, skaterampen eller spåret som idrott utövas. Det är där vi möts, kämpar, skrattar och bygger relationer. Har vi ingenstans att vara blir det ingen idrott.

Som Stefan Löfven sa i regeringsförklaringen i veckan så färdigställdes under förra året det största antalet lägenheter sedan 1973. Den långsiktiga planeringen är avgörande för att bygga hållbara samhällen. En ny enkätundersökning bland Sveriges kommuner visar att bara 45 procent av kommunerna har gjort en analys av tillgång till idrottsytor i kommunen. Var fjärde kommun svarar att det är brist på lämpliga ytor/mark till anläggningar och idrottsytor. Ungefär hälften av kommunerna har ingen utvecklingsplan för idrottsanläggningar.

Sammantaget visar resultatet att idrottsytor glöms bort när fokus ligger på att bygga bostäder. Det riskerar att bygga in segregation och ohälsa när vi egentligen behöver bygga för vår hälsa.

■ Idrotten måste komma med tidigt i kommunernas planering.
■ Idrott behöver skrivas in i plan- och bygglagen.

Ikväll träffas 145 000 barn och ungdomar i hela landet för att träna eller tävla i tusentals av Sveriges 20 000 idrottsföreningar. Några är klasskompisar, några känner varandra sedan tidigare och några blir nya kompisar, kanske från andra delar i kommunen. Under idrottens gemensamma regler är de lika. Vem du gillar eller vad dina föräldrar tjänar spelar ingen roll. Idrotten skapar mötesplatser över gränser som vårt samhälle behöver - kanske mer än någonsin.

Vi lever i en tid av polarisering, segregation, ojämlikhet i skolresultat, en växande klyfta mellan stad och land och mellan bostadsområden. Ett tidevarv där sociala medier skärmar av för intryck och impulser från de som inte tycker som du och en teknisk utveckling som bidrar till stillasittande och isolering. Sverige har Nordens mest inaktiva barn och bara 22 procent av tjejerna och 44 procent av pojkarna i 10–15-åldern når de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet.

Visst har idrottsrörelsen brister. Ledare som inte följer vår värdegrund, tävlingsformer som är stelbenta och i vissa fall till och med exkluderande. Verksamheter som inte ger killar och tjejer samma möjligheter att både utöva och påverka sin idrott. De försöker vi ändra på genom vårt omfattande och systematiska arbete Strategi 2025 där vi ska få en ny syn på träning och tävling, en jämställd och inkluderande idrott, vitala och levande föreningar och ett stärkt ledarskap.

Idrottsrörelsen ger mer än bara träning. Vi ger ett sammanhang, vi skapar möten över gränser, vi är en plats för gemensamma beslut som kräver samtal och respekt. Vi gör demokrati.

Men då behöver vi någonstans att vara. Planera för idrott från början.

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev