Debatt
Vi behöver tillfälligt rätten att neka hemtjänst
Det är märkligt hur ett tillfälligt undantag från skyldigheten att bistå sommargäster med hemtjänst är så svår att genomföra. Vi efterfrågar inte en bestående ändring av socialtjänstlagen utan bara samma förståelse som vi utkrävs av regeringen när den fattar beslut om nya restriktioner, skriver Värmdöpolitikerna Deshira Flankör (M) och Anna Lipinska (KD).
Publicerad: 6 maj 2020, 17:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Värmdö kommun är en skärgårdskommun i utkanten av Stockholms län och vårt geografiska läge försvårar även i vanliga fall kompetensförsörjningen, ” skriver Deshira Flankör (M) och Anna Lipinska (KD). Foto: Roland Magnusson/Mostphotos, Pressbilder
Värmdö kommuns beslut om att neka hemtjänst är inget vi är stolta över eller har sett fram emot. Tvärtom är vi förespråkare för fri rörlighet och välkomnar i vanliga fall alla sommargäster och turister som utgör livskraft för vårt näringsliv. Men i rådande pandemi har det handlat om att välja mellan pest eller kolera, genom att antingen avvika från lagen nu eller riskera att bryta mot lagen senare genom att inte klara av att utföra vårt uppdrag. Det skulle få betydligt större konsekvenser.
Värmdö kommun är en skärgårdskommun i utkanten av Stockholms län och vårt geografiska läge försvårar även i vanliga fall kompetensförsörjningen. Särskilt utmanande blir det sommartid när vi får ett hundratal sommargäster i behov av hemtjänst. Därför blir den rådande personalsituationen, till följd av pandemin, fullständigt ohållbar.
Extraordinära händelser kräver extraordinära ställningstaganden. Det har vi kunnat se när regering och riksdag tagit en rad drastiska beslut. Vi har hittills kunnat se inskränkningar som aldrig förr, stängning av gränser, stängning av gymnasieskolor, begränsning av folksamlingar och andra uppmaningar som är långt ifrån vardag i ett fritt samhälle.
Vad är då skillnaden mellan att inskränka den fria rörligheten och att inskränka rätten att kräva omsorg från en besökskommun vars vårdpersonal hanterar en fullständig krissituation?
När våra äldreboenden och vård- och omsorgsinstanser – trots deras begränsningar – får verka som sjukvårdens reservkraft måste regeringen och lagstiftarna förstå att vår kommunala beredskap har ställs på ända. Om inte annat för att de känner igen situationen utifrån att nationell beredskap också har ställts på ända. Det är en verklighet vi delar.
Därför är det märkligt hur ett tillfälligt undantag från skyldigheten att bistå sommargäster med hemtjänst är så svårt att genomföra. Vi efterfrågar inte något stadigvarande, vi efterfrågar inte något bestående, utan bara om samma förståelse som vi utkrävs dagligen av regeringen när den fattar beslut om nya restriktioner.
Deshira Flankör, kommunstyrelsens ordförande (M) Värmdö
Anna Lipinska, ordförande Vård- och omsorgsnämnden (KD) Värmdö
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.