söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi behöver fler investeringar i järnvägen nu”

Som lokala och regionala företrädare känner vi en uppgivenhet över hur järnvägens brister drabbar våra företag och invånare, skriver sex moderater från Mellansverige.

Publicerad: 2 februari 2023, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mikael Andersson Elfgren, Elisabeth Unell, Sebastian Cehlin, Anders Åhrlin, Stina Höök och Alexander Torin. Foto: Tommy Åström


Ämnen i artikeln:

InfrastrukturinvesteringarStatligt järnvägsunderhåll?Järnväg

Efter åratal av misslyckad infrastrukturpolitik har vi äntligen fått en regering som prioriterar utveckling av befintlig infrastruktur framför satsningar på höghastighetståg. Det är inte en dag för tidigt att vi ser verkligheten som den är. 

Eftersatt underhåll och låg kapacitet gör att allt färre vågar lita på järnvägen. Medan den förra regeringen har åkt runt och argumenterat för höghastighetståg, har mängder av regionaltågsresenärer stått kvar på perrongen och väntat på försenade och överfulla tåg. Vi behöver fler investeringar i järnvägen nu, och framför allt behöver vi använda resurserna där de gör mest nytta. 

LÄS MER: Lista: ”Flytta hit” – kommunerna där invånarna är ambassadörer

Vi i Mellansverige har sett hur Värmlandsbanan, Sveriges mest trafikerade enkelspåriga järnväg, i princip står utan åtgärder i den senaste nationella planen. Det handlar om projekt som skulle kunna lösa den stora bristen på kapacitet för gods och som är nödvändiga för att Värmland ska kunna utvecklas. Dubbelspår på sträckan mellan Kristinehamn och Kil kostar lika mycket som den förra regeringen lagt på att börja utreda nästa etapp av höghastighetståg.

På samma vis ser det ut på Mälarbanan, där trafiken stryps av två kvarvarande enkelspårsträckor. Trafikverket konstaterade förra året att det skulle kosta 3 miljarder kronor att få fullt dubbelspår på hela Mälarbanan. Vi pratar om mindre än 1 procent av kostnaden för nya stambanor. Det skulle minska restiden kraftigt, men framför allt skulle det mångdubbla kapaciteten. Viktigt för alla pendlare i Mälardalen, men också för tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm. 

Som lokala och regionala företrädare känner vi en uppgivenhet över hur bristerna drabbar våra företag och invånare. Det borde inte vara så svårt. Det handlar om att underhålla det vi har, bygga bort flaskhalsar och bygga till de länkar som saknas. Först då kommer vi tillrätta med de problem som järnvägen brottas med.   

I framtidens transportsystem behövs alla transportslag. Men vi ska prioritera dem som skapar mest nytta. Tåget skapar regional utveckling och är mer energieffektivt än nästan alla andra trafikslag. Det är därför vi har engagerat oss för järnvägen mellan Oslo och Stockholm och regionerna däremellan. 

Vi är glada att vi nu har en regering som stryker satsningen på höghastighetståg. Det möjliggör fler mindre järnvägssatsningar som skapar utveckling och tillväxt i hela landet till betydligt lägre kostnad.  

Mikael Andersson Elfgren (M)
Regionråd och regionstyrelsens ordförande i Västmanland 

Elisabeth Unell (M)
Oppositionsråd Västerås kommun 

Sebastian Cehlin (M)
Regionråd Region Örebro län 

Anders Åhrlin (M)
Kommunalråd Örebro kommun 

Stina Höök (M)
Regionråd Region Värmland 

Alexander Torin (M)
Oppositionsråd Karlstads kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev