fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi behöver ett system för att få människor att flytta till jobb”

Vid industrinedläggningar samordnar sig samhället kring åtgärder, men när det motsatta sker saknas en långsiktig plan, skriver debattörer från Region Västerbotten och Skellefteå kommun.

Publicerad: 17 maj 2023, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna Pettersson, Jonas Lundström, Kristina Sundin Jonsson och Helena Renström.

Foto: Klas Sjöberg, Patrick Trägårdh, Jonas Westling


Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenNäringslivetKompetensbristArbetsmarknad

Höga flyttkostnader och regelkrångel riskerar att bromsa den gröna omställningen i norra Sverige. Det är slutsatserna från metodutvecklingsprojekten Relocate och React EU Relocate, som nu presenterats på ett slutseminarium i Skellefteå.

Arbetsmarknaden i Skellefteå är överhettad i spåren av den pågående nyindustrialiseringen och arbetslösheten i kommunen är bland landets lägsta. Här går det minst fyra lediga jobb per arbetslös och bristen på arbetskraft är fyra gånger större än i Stockholm. Befolkningen för den hållbara omställning världen talar om finns inte i norr.

LÄS MER: Norrlandskommunen vill ha Eurovision - ”Skulle ge en annan bild av Sverige”

Region Västerbotten och Skellefteå kommun har tillsammans med Arbetsförmedlingen och Northvolt skapat Relocate och React EU Relocate; två projekt som har fått stor uppmärksamhet nationellt och kritiserats för att ha visat låga resultat för inflyttningen. Projektens syfte har dock inte varit att på ett bräde få så många inflyttare som möjligt, utan att testa och se vad som fungerar och vad som inte fungerar för att kunna bygga hållbara strukturer och samarbeten för en stor omflyttning av arbetskraft inom landet.

När slutkonferensen för projekten nu genomförts är slutsatsen att projekten varit viktiga och kan lära Sverige vilka förändringar som krävs, eftersom de identifierat vilka hinder den som vill flytta till en annan kommun för att jobba måste ta sig förbi.

Projekten har hittills listat ett trettiotal punkter på åtgärder som kan underlätta flytt till jobb och utbildning. Det handlar om allt ifrån krångliga begränsande regelverk – som bland annat försvårar för deltagande i vuxenutbildning – och ändringar som krävs i förordningar och myndighetsuppdrag, till förslag om en platsbank på engelska och en gemensam europeisk socialstyrelse för legitimationsyrken.

Hinder för flytt av arbetskraft inom Sverige som identifierats är bland andra:

• Krångliga regelverk för bland annat vuxenutbildning.

• Stora kostnader för att flytta från en landsända till en annan. De bidrag som finns att söka räcker inte.

• Utbildning som inte matchar efterfrågan hos arbetsgivarna, till exempel beroende på att svensk legitimation för yrket saknas.

• Svårigheter att hitta bostad.

• Fungerande horisontell samordning på nationell nivå saknas.

• Ändringar i förordningar och myndighetsuppdrag krävs.

Relocate och React EU Relocate är en ögonöppnare: det finns inget nationellt system för att få människor att flytta till ett jobb eller en utbildning. Detta blir mycket tydligt i Skellefteå, som befinner sig mitt i en extraordinär samhällsomvandling. Vid plötsliga stora industrinedläggningar samordnar sig samhället kring ett batteri av åtgärder, men när det motsatta händer saknas samordning och en långsiktig plan. För att lyckas med kompetensförsörjningen behövs ökad koordinering mellan till exempel arbetsmarknads-, utbildnings-, social-, migrations- och näringspolitiken.

Den gröna omställningen i norra Sverige är en nationell angelägenhet och därför bör staten ta ett större ansvar för utvecklingen som ska ske i rasande takt, här och nu. Ett viktigt steg i det är att politiker och beslutsfattare på nationell nivå pratar med oss i Skellefteå.

Regeringen tar positiva steg i den riktningen och dialog är det som kan bredda och fördjupa förståelsen för de utmaningar en förhållandevis liten kommun i norr brottas med. För det här handlar inte bara om Skellefteå utan också om Boden och Gällivare, hela Västerbotten och hela Norrbotten. Vi behöver ett regelverk som fungerar för dagens behov av kompetens på rätt plats.

Anna Pettersson
Regional utvecklingsdirektör, Region Västerbotten

Jonas Lundström
Verksamhetschef Näringsliv och samhällsbyggnad, Region Västerbotten

Kristina Sundin Jonsson
Kommundirektör, Skellefteå kommun

Helena Renström
Marknadschef, Skellefteå kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev