Debatt
”Vi behöver en politik som stöttar hållbart byggande”
Vi välkomnar högre krav på hållbarhet i samhällsbyggnadsbranschen och är beredda att möta dessa. Men då behöver vi rätt regelverk, skriver debattörer från Västsvenska handelskammaren.
Publicerad: 9 mars 2023, 04:20
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Christina Heikel, Anna Sunnerö, Marcus Rydbo och Matilda Svenning. Foto: Peter Nilsson
Hur ser vi till att den pågående samhällskrisen inte trumfar det långsiktiga hållbarhetsarbete som är en förutsättning för vårt framtida samhälle?
Hanteringen av kriser kan ofta vara enögd och inriktad på det dagsaktuella. I själva verket kräver svåra tider mer än någonsin att vi lyfter blicken, arbetar gemensamt och tänker långsiktigt.
LÄS MER: ”Offentligt byggande har en viktig roll som förebild”
Klimatkrisen har inte tagit en paus. Ändå ser vi en politik som i delar riskerar att leda oss bort från den gröna omställningen.
Vi som verkar inom samhällsbyggnadsbranschen har sedan flera år tillbaka försökt bygga ett hållbart samhälle utifrån de möjligheter och regelverk som finns. Vi har redan kommit en bra bit på vägen. Nu är det läge att gasa på snarare än bromsa in. Vi behöver en politik som stöttar det arbete som vi har påbörjat.
En viktig komponent i detta är långsiktighet. Ett byggprojekt tar mellan åtta och tio år från idé till inflyttning. Politisk ryckighet och kortsiktiga insatser gör att få vågar investera i långsiktiga lösningar, exempelvis energieffektivisering. Om detta ska ske behöver vi ha förutsägbara spelregler. Dessa måste sättas från politiskt håll.
Visioner för en hållbar framtid måste också backas upp med handling. En viktig aspekt av detta är kravställning. Vi välkomnar högre krav på hållbarhet i samhällsbyggnadsbranschen och är beredda att möta dessa. Men då behöver vi rätt regelverk. Vi efterfrågar exempelvis en översyn av tolkningen av lagen om offentlig upphandling när det gäller hållbarhetskriterierna. Det behövs konkreta reformer som stödjer en hållbar omställning i bygg- och fastighetsbranschen, reformer som är kopplade till plan- och bygglagen, cirkularitet och återbruk.
Ytterligare en förutsättning för vägen framåt är att vi får en riktning för miljöpolitiken på nationell nivå. Ska Sverige fortfarande följa Parisavtalet? Om ja, hur når vi i så fall målen? Ett tydligt ställningstagande från politiskt håll har betydelse för våra bolag.
Vi behöver också ett förverkligande av Agenda 2030 på lokal nivå. Subventioner och kortsiktiga räddningsåtgärder kan vara nödvändiga, men får inte bli norm. Då finns det en risk att den som slösar resurser blir belönad medan hållbara åtgärder bestraffas.
Slutligen behövs en gemensam linje. Eftersom hållbarhetsfrågorna är komplexa är vi beroende av varandra. Ingen kan se hela bilden från sitt perspektiv, utan vi behöver varandras blick – politiker, tjänstemän, medborgare, fastighetsbolag, konsulter, arkitekter. Det är tillsammans vi kan bygga ett hållbart samhälle.
Samtliga undertecknare företräder Västsvenska handelskammarens strategigrupp för hållbart samhällsbyggande.
Christina Heikel
Stadsutvecklingsansvarig vid Västsvenska handelskammaren
Anna Sunnerö
Vd, Sunnerö arkitekter
Marcus Rydbo
Divisionschef för Arkitektur, byggnader och miljö, Norconsult
Matilda Svenning
Avdelningschef för Arkitektur och stadsutveckling, Tyréns
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.