Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi är stolta över att prioritera gruppen svenska medborgare”

Politiken måste välja sida – ska vi stärka tillvaron för svenska medborgare med funktionsnedsättning, eller ska vi urholka deras välfärd för att kunna lägga pengar på människor som inte är svenska medborgare, frågar Sverigedemokraternas funktionshinderpolitiska talesperson Carina Ståhl Herrstedt och gruppledare i Region Stockholm Gabriel Kroon i sin slutreplik.

Publicerad: 16 oktober 2020, 07:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”I vårt statsbudgetförslag för 2021 föreslår vi en ökning med totalt 7 procent på assistansersättningen,” skriver Carina Ståhl Herrstedt och Gabriel Kroon

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningLSSBudgetSverigedemokraterna

Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige, väljer beklagligt nog att inte bemöta sakinnehåll utan slår ifrån sig med känsloförankrade påhopp när hon ger replik på vår debatt om hur vi är det parti som står upp mest för funktionsrättsrörelsen.

Först och främst ser vi ett behov av att klargöra hur politik i Sverige går till, efter påpekandet att SD ställer grupper mot varandra. Årligen fördelar styrande politiker en begränsad mängd pengar till olika områden genom statsbudgeten samt regions- och kommunbudgeten. Eftersom dessa budgetar inte är oändliga kan rimligtvis inte politikerna tillgodose allt till alla, utan måste välja att prioritera utifrån vilka behov som anses väga tyngst. Att ställa grupp mot grupp är för politiken med andra ord ofrånkomligt.

En tydlig ideologisk skillnad mellan Sverigedemokraterna och den rödgröna regeringen framkommer i fördelningen av skattepengar i respektive statsbudget. Medan Stefan Löfvens regering vill prioritera andra länders medborgare före svenskar i behov av assistans, väljer Sverigedemokraterna det motsatta. I vårt statsbudgetförslag för 2021 föreslår vi en ökning med totalt 7 procent på assistansersättningen vilket motsvarar ett tillskott som överskrider regeringens anslag med över en miljard kronor. Denna ökning är möjlig just för att vi väljer att ge mindre i bidrag till individer som vistas illegalt i landet.

I riksdagen citerade SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt domen från migrationsöverdomstolen ordagrant och konstaterade att invandringen tar resurser i anspråk som annars kan användas för funktionsrättsrörelsen i Sverige. Verkligheten är att politiken måste välja sida – ska vi stärka tillvaron för svenska medborgare med funktionsnedsättning, eller ska vi urholka deras välfärd för att kunna lägga pengar på människor som inte är svenska medborgare?

Att Wallenius verkligen menar att det är fel att politiken ställer olika gruppers behov mot varandra är anmärkningsvärt med tanke på den roll hon axlar med sitt ordförandeskap i Funktionsrätt Sverige och deras medlemsorganisationer. Hennes förtroendeuppdrag vilar trots allt på att företräda dessa intressegrupper för att säkerställa mer resurser som stärker samhällsservicen och välfärden till individer med funktionsnedsättning som bor i Sverige.

Vi hoppas och tror att Wallenius kan frångå denna polarisering och smutskastning som pågår för att i stället, tillsammans med oss, se till att välfärden slutar utarmas för behövande svenska medborgare.

Carina Ståhl Herrstedt, funktionshinderpolitisk talesperson (SD)

Gabriel Kroon, gruppledare i Region Stockholm  (SD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev