Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vem skyddar nästa nobelpristagare?

Både M, KD, L och C gick till val på att ta emot förföljda konstnärer. Men nu stoppar den styrande Alliansen i Helsingborg arbetet, skriver Miljöpartiet i Helsingborg.

Publicerad: 24 januari 2019, 12:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alliansen i Helsingborg vill stoppa stadens samarbete med ICORN.

Foto: Badahos/Colourbox


Ämnen i artikeln:

KulturpolitikKommunerModeraternaCenterpartietLiberalernaKristdemokraterna

Svetlana Aleksijevitj är en vitrysk författare som för cirka två decennier sedan blev utsatt för trakasserier och påtryckningar av regimen i Vitryssland. Genom nätverket International Cities of Refuge Network (ICORN) fick hon en fristad i bland annat Göteborg mellan 2006 och 2008. År 2015 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur för “för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”.

När Miljöpartiet var med och styrde Helsingborg blev vi medlemmar i ICORN. Då tog vi emot en förföljd konstnär från Jemen. Denna mandatperiod styrs Helsingborg av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. De vill stoppa arbetet med att vi i Helsingborg ska ta emot en förföljd författare eller konstnär. Det reagerar vi i Miljöpartiet emot. Vi vill att Helsingborg fortsatt ska vara aktiv medlem i nätverket.

Kristdemokraterna, som denna mandatperiod ska styra kulturnämnden i Helsingborg, gick till val på att vi ska vara en aktiv part i ICORN och ta emot en förföljd kulturutövare. Men nu är de alltså emot.

Moderaterna välkomnade med stora ord om yttrandefrihet och demokrati Helsingborgs ICORN-intåg för bara något år sedan. På den nationella nivån gick partiet i höstas till val på att fler kommuner borde bli mottagande fristäder. Men nu är Moderaterna i Helsingborg emot.

Såväl Liberalerna som Centerpartiet driver både nationellt och lokalt en socialliberal linje och pläderar för en offensiv politik för att hjälpa människor på flykt. Men i Helsingborg vill de lämna arbetet med ICORN.

Vi i Miljöpartiet har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att Helsingborg borde bli en aktiv medlem i ICORN och bli en fristad för en förföljd författare. Vi hoppas att behandlingen av motionen kan föregås av en dialog mellan stadens partier för att hitta bästa möjliga framkomliga väg. Därför bjuder Miljöpartiet in de fyra styrande partierna till samtal om denna fråga.

Kanske kan nästa Svetlana Aleksijevitj få en fristad i Helsingborg eller i annan svensk stad?

Marcus Friberg, kommunalråd, Helsingborg (MP)

Lars Dalesjö, kulturnämnden Helsingborg (MP

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev