lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vem ska vårda de sjuka när personalen flyr?

Vården lider av akut personalbrist. På Nya Karolinskas intensivakut har hälften av vårdpersonalen sagt upp sig. Ännu fler hotar med uppsägning efter att de fått sänkt lön. Irene Svenonius (M) - vem ska ta hand om de sjuka när personalen flyr?

Publicerad: 29 april 2019, 08:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vem accepterar en lönesänkning på 6 000 kronor i månaden, undrar vänsterpartisterna. Foto: Adam Wrafter, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SKRNya KarolinskaVänsterpartietSjuksköterskorPatientsäkerhetLönebildningLöner

Det har länge rått personalbrist inom vården i Region Stockholm. Över 600 vårdplatser är stängda på grund av personalbrist. Det har lett till längre vårdköer.

Vi har mött medlemmar i Vårdförbundet som berättar att de inte orkar längre. Kollegor går in i väggen, några gråter på jobbet och alla hinner inte gå på toaletten. De har livsviktiga yrken. De är sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och biomedicinska analytiker. De jobbar dag och natt för att ta hand om oss när vi blir sjuka. Om man summerar all övertid bland sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor på Nya Karolinska Solna (NKS) så motsvarar det 48 tjänster.

Nu får de sänkt lön. Det nya arbetstidsavtalet mellan Vårdförbundet och SKL ger mer tid för återhämtning, vilket är positivt. Tidigare har flera sjukhus haft lokala avtal som gav en hög OB-ersättning. Men sedan 1 april gäller det nya avtalet vilket har lett till sänkt lön för många. På flera sjukhus har man löst det i lokala förhandlingar där man har kompenserat för inkomstbortfall. Varför kan inte ledningen på NKS lösa det på samma sätt som många andra sjukhus har gjort? Vem accepterar en lönesänkning på 6 000 kronor i månaden?

Vårdpersonal vittnar om en stressig arbetsmiljö, låga löner och väldigt svag löneutveckling. Det verkar finnas ett glastak i denna kvinnodominerade bransch. Efter 45 års ålder sker ingen löneutveckling. Samtidigt redovisar Region Stockholm ett överskott på 1,38 miljarder kronor och ekonomidirektören fick nyligen ett avgångsvederlag på nästan 2 miljoner kronor. Det är inte konstigt att personalen är förbannad.

Vänsterpartiet vill att överskottet ska gå till omfattande satsningar på personalen. Region Stockholm behöver anställa fler sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Vi behöver höja lönerna för att behålla personalen och för att korta vårdköerna.

Flera sjuksköterskor berättar att de fått sänkt lön efter att de har läst till specialist. Vänsterpartiet har i regionfullmäktige föreslagit en lönehöjning på 5 000 kronor i månaden för sjuksköterskor som läser till specialist. Den borgerliga och den blågröna majoriteten har röstat nej till detta. De borgerliga partierna säger att det är sjukhusledningen som har kompetensen att lösa problemen, men utan rätt förutsättningar blir det svårt. Därför måste Irene Svenonius skjuta till mer pengar.

NKS säger att de vill vara en attraktiv arbetsgivare. Då måste de jobba aktivt för en bättre arbetsmiljö. Vi kräver att all vårdpersonal får höjd grundlön för att kompensera det inkomstbortfall som det nya avtalet innebär. Vi vill se mer fortbildning och betald specialistutbildning för undersköterskor och sjuksköterskor.

Vi vill se ett aktivt arbete för jämställdhet. Satsa på sjuksköterskorna nu! Det är de som räddar livet på dig i morgon.

Hur vill Irene Svenonius lösa personalbristen på NKS?

Anna Sehlin, regionråd (V) i opposition, Region Stockholm

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (V), Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev