onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vem kom på att 13-åringar ska ansvara för sin egen hälsa?”

Barn anses vara myndiga nog att sköta sina vårdkontakter på nätet och hämta ut sina mediciner på apoteket vid 13 års ålder. För föräldrar med friska barn kanske det här inte spelar så stor roll. Men för oss NPF-föräldrar ger beskedet upphov till en enorm stress, skriver mamman Jenny Egerborn.

Publicerad: 2 november 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Förklara för mig varför vi föräldrar inte kan fortsätta förnya recept när mitt barn har en daglig medicinering”, skriver Jenny Egerborn.

Foto: Janerik Henriksson/TT


Ämnen i artikeln:

E-hälsaNPFBarnFöräldraskapSekretess

Det kom ett meddelande på 1177.se där jag uppmärksammades på att mitt barn snart fyller 13 år. Då kommer jag inte längre att kunna agera ombud för mitt barn. Jag kommer inte att kunna boka/omboka tider, jag kommer inte att kunna läsa hens journaler eller se eller förnya recept. 

För föräldrar med fullt friskt och normativt barn spelar det här kanske inte så stor roll. Men för oss med barn med funktionshinder eller handikapp känns beskedet som ett slag i magen. Det ger också upphov till en enorm stress. 

Mina barn har adhd och autism. De äter mediciner varje dag. Läkarna skriver inte ut recept med uttag för ett halvår eller ett helt år. Medicinerna räcker någon månad eller två. Sedan måste jag som förälder komma ihåg att förnya recepten. 

LÄS OCKSÅ: Orimligt att 13-åringar ska ansvara för sin egen hälsa 

Okej, jag går in på 1177.se och läser om vad mitt barn kan göra där. Döm om min förvåning när jag läser: ”Du kan inte logga in och läsa om dina läkemedel och recept via 1177 Vårdguidens e-tjänster förrän du fyllt 18 år.” Hur i hela friden är det tänkt att vi ska kunna hålla koll på medicinerna nu? 

Inte heller kommer jag som förälder att kunna hämta ut mitt barns medicin på apoteket. Det ska barnet göra själv. Får man hämta ut medicin utan legitimation? Eller är det tänkt att vi ska fixa det också? 

Jag läser mig till att ”Syftet är enligt hälsomyndigheten att följa offentlighets- och sekretesslagen.” Ska jag därmed inte heller följa med mitt barn till läkaren? För då hör jag ju vad de pratar om. 

Mitt barn ska alltså vara myndigt nog att sköta sina vårdkontakter på nätet och hämta ut sin medicin på apoteket vid 13 års ålder, men anses inte myndigt nog att hantera sina mediciner på Läkemedelskollen. Vi kommer med andra ord inte ha en aning om vi har några mediciner kvar på recepten och vi kommer heller inte att kunna förnya recepten. Någon av oss. Hur gör vi då? Jag har ingen aning.

Vi kämpar med varenda sak i vår vardag som NPF-familj: att barnen ska komma ur sängen, klä på sig, komma ihåg sin medicin, komma i väg till skolan. Att de ska komma ihåg dator och nycklar. Att de ska vara kvar i skolan utan att fly därifrån på grund av konflikter eller trötthet. Att vi hemma ska hålla oss till rutiner som minimerar konflikter och utbrott. Vi sköter kontakter med skola och vård, går på läkarbesök och möten med specialpedagoger och så vidare. Vi försöker leva ett drägligt liv. 

Jag inser att den som inte lever i vår vardag inte begriper hur vi har det, men det vore skönt om det någonstans i byråkratin inte var utlagt en snubbeltråd. 

Jag vet inte hur vi ska lösa det här. Paniken har redan slagit sina klor i mig. Och nu kommer jag att behöva ringa minst två samtal extra till BUP för att rådgöra med sjuksköterska och läkare om hur vi ska göra med medicinhanteringen. Jag har även fått lägga tid på att googla runt för svar på varför lagen ser ut som den gör, och för att ta reda på hur och vad mitt barn kommer kunna göra själv. Sedan har jag fått gå till banken för att öppna ett konto till mitt barn så att vi kan beställa ett bank-id. Trots detta bestyr kommer vi ändå inte att kunna ha koll på medicinerna. 

LÄS OCKSÅ: Vi föräldrar till barn med NPF orkar inte mer! 

Jag är så arg och less att jag har lust att ställa mig någonstans och skrika rakt ut. Varför ska det vara så svårt? Varför ska allt vara så krångligt? Går det inte att individanpassa på något sätt? 

Jag kräver en förklaring och ett svar från någon som ansvarat för denna lagstiftning. Förklara för mig varför vi föräldrar inte kan fortsätta förnya recept när mitt barn har en daglig medicinering. Svara mig: hur ska vi göra för att ha koll på vilka recept vi har? Och: för vem är denna lagstiftning framtagen? 

Jenny Egerborn
Mamma till två barn med NPF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev