Debatt
Växande vaccinmotstånd måste bekämpas med kunskap
Det växande vaccinationsmotståndet bör motverkas genom nationella informationskampanjer och bemötas med kunskap. I en tid när populism frodas och motståndet mot vaccination växer är det märkligt att regeringen inte agerar, skriver Gilbert Tribo (L), regionråd Region Skåne.
Publicerad: 29 december 2019, 04:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Europa har hamnat i ett underläge i kampen mot mässlingen och i år har det skett ett dramatiskt uppsving av mässlingsfall, skriver debattören. Foto: Pär Bäckström / Bildbyrån
Redan på 1800-talet uttalade biskop Esaias Tegnér sina klassiska ord om ”freden, vaccinet och potäterna” som orsak till det växande antalet svenskar. I dag är det nog inte många som skulle uttrycka sig på det sättet. Det gör inte uttrycket mindre sant, utan beror snarare på att de flesta tar frånvaron av krig och svält för givet. Tyvärr har allt fler börjat göra likadant med frånvaron av sjukdomar.
Många av de sjukdomar som för drygt hundra år sedan skördade tusentals offer har i dag mer eller mindre försvunnit från vårt land. Det kan vi tacka det allmänna vaccinationsprogrammet för, som infördes i Sverige på 1900-talet.
Världshälsoorganisationen WHO har listat de tio största hoten mot den globala hälsan 2019, där bland annat vaccinationsmotstånd är ett av de största hälsohoten. Desinformation och faktaresistens måste motarbetas.
I augusti uppdagades det att Adlibris och Bokus sålde en barnbok som aktivt spred felaktig information om vaccinering. Stefan Whildes, författaren till denna bok, menar att mässling, röda hund och vattkoppor förr gjorde barn “starkare och större” och att i stället för vaccin kan man ge barn kokosolja, vitaminer och fett. Det är en minst sagt märklig kroppslära, som tack och lov har stoppats av de stora bokkedjorna. Givetvis kan man bortse från en tvivelaktig barnbok, om det inte vore så att vaccinationsmotstånd rent ut sagt är livsfarligt.
Ingenstans i boken står det att sjukdomar som mässling också spelade in i den höga barnadödlighet som Sverige förut hade. Att mässling än i dag skördar tusentals människoliv runt om i världen. Det är djupt oroväckande att felaktig information sprids och blir på ett eller annat sätt till absoluta sanningar i vissa grupper.
Europa har hamnat i ett underläge i kampen mot mässlingen och i år har det skett ett dramatiskt uppsving av mässlingsfall. Det har lett till att WHO har utlyst ett nödläge. Omkring 90 000 barn och vuxna i Europa smittades av mässling under första halvåret 2019. Redan nu har fjolårets totala antal smittade – drygt 84 000 – alltså passerats med råge. 72 personer avled av sjukdomen i Europa 2018.
Det finns flera skäl till ökningen i Europa. Hos utlandsfödda varierar vaccinskyddet, men flyktingströmmarna har inte lett till något större utbrott av smittsamma sjukdomar. WHO pekar i stället på ett annat skäl – nämligen desinformation om vaccin.
Vaccinering är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att förebygga sjukdom och förhindrar för närvarande två-tre miljoner dödsfall per år. Ytterligare 1,5 miljoner dödsfall skulle enligt WHO:s beräkningar kunna förebyggas genom ökad täckning av de existerande vaccinationsprogrammen.
I Region Skåne har vi arbetat aktivt med att främja täckningsgraden för vaccinationer, dels genom självtester för HPV och vaccinationskampanjer där personer över 65 år, gravida och riskgrupper uppmanas att vaccinera sig. Ett arbete som ger resultat och förebygger sjukdomar. I en tid där populism frodas och motstånd växer mot vaccination är det märkligt att regeringen inte valt att agera i denna viktiga fråga. Det växande vaccinationsmotståndet måste motverkas genom nationella informationskampanjer och bemötas med kunskap.
Det är av vikt när vården står inför stora utmaningar och behovet av vård blir allt större. Det är där de förebyggande insatserna kan ge som störst effekt för skattebetalarnas pengar.
Gilbert Tribo, regionråd (L) och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.