tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vårt ansvar att föra ofria flickors talan”

Hedersförtrycket är ett allvarligt och växande hot mot värden som jämställdhet och frihet. Vi har lagt ett förslag om slöjförbud i för- och grundskolan och vi välkomnar att partiledningen är positiv till att utreda frågan, skriver Alexandra Anstrell och Anna af Sillén (M).

Publicerad: 23 augusti 2019, 13:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När vi jobbar mot förtryck är det viktigt att lyssna till dem som inte hörs, skriver debattörerna.

Foto: Prathan Chorruangsak, Colourbox


Ämnen i artikeln:

SlöjaHederskulturModeraternaJämställdhet

Som frihetsparti måste Moderaterna vara drivande i arbetet mot förtryck. Därför välkomnar vi beskedet att vår partiledning är positiv till en utredning om slöjförbud på barn i för- och grundskola.

Att bekämpa hedersförtrycket är en oerhört komplex utmaning och inte minst frågan om slöjans roll är svår. Det märks på det bemötande som vårt förslag till partistämman om att utreda slöjförbud på barn i för- och grundskola har fått. Frågan är kontroversiell och då är det än viktigare med en sansad debatt. Och en partiledning som har modet att ta i svåra frågor.

Slöjans dubbla roller – ibland en symbol för förtryck och ibland upplevd som ett självvalt klädesplagg – är viktigt att resonera kring och kanske den enskilt största anledningen till att diskussionerna tenderar att bli så laddade.

Hedersförtryck handlar i första hand om patriarkala kulturer, det är ett kvinnoförtryck. Påtvingad är slöjan en del av hedersförtrycket, och låt oss klargöra detta: vi har ingen illusion om att hedersförtryck bara handlar om slöjan. Av den anledningen har också Moderaterna lagt ett antal andra förslag för att motverka hedersförtryck.

När vi jobbar mot förtryck är det viktigt att lyssna till dem som inte hörs. Vi har träffat kvinnor som uttryckligen bett om ett politisk förbud mot slöjan, för att de själva inte förmår stå emot förtrycket, eller skydda sina döttrar från det. De kvinnorna finns inte bara i våra kommuner utan runt om i landet, och de blir fler. Men de kommer aldrig att synas i mediernas reportage.

De är inte fria att uttala sig. Det är förenat med stor risk att ens ifrågasätta slöjan. Ansvaret att lyfta deras perspektiv och göra deras röster hörda faller därmed på oss som har friheten och möjligheten. De politiker som inte ens vill utreda hur ett förbud skulle fungera måste därför kunna ge svar på hur vi kan tillåta oss att låta bli. Och om detta måste vi kunna föra en konstruktiv och seriös diskussion.

Vårt förslag att utreda slöjförbud i för- och grundskola är inte lättvindigt lagt. Det är resultatet av en längre tids arbete. Att vi landat i att föreslå en utredning, och inte ett skarpt förbud, säger något om hur svår frågan är. Vi ser utmaningar med ett förbud.

Men vi ser också stora problem med nuvarande förhållande. I dag har vi i våra kommuner flickor så små som fyra år som bär slöja och heltäckande klädsel, medan deras jämnåriga pojkar inte omgärdas av några sådana regler alls. Det är att göra skillnad på barn på ett sätt som inte alls stämmer med vår bild av jämställdhet.

I de fall där slöjan tvingas på blir den ett utryck för förtryck. När den tvingas på barn i för- och grundskola frontalkrockar den med svensk lag som säger att barn under 15 år inte ska sexualiseras. Att grundligt utreda ett slöjförbud för barn i för- och grundskola skulle inte bara öka vår kunskap om hedersförtryck, det skulle också skicka en mycket tydlig signal om att vi inte tolererar den ofrihet som många flickor och kvinnor lever i i Sverige.

Vi vet att det finns delade meningar inom Moderaterna kring hur vi ska hantera just slöja på barn. Att det finns olika åsikter i ett stort parti är inte konstigt. Tvärtom, konstruktiva debatter leder alltid framåt. Vår förhoppning är att den debatt vi kommer att ha på partistämman i oktober ska präglas av en vilja till lösning. Men framför allt hoppas vi att den kommer präglas av samma mod som vår partiledning nu visar. Mod att ta krafttag för den frihetskamp som många mammor och döttrar för i vårt land. Som frihetsparti är det vårt ansvar att föra deras talan.

Alexandra Anstrell, riksdagsledamot (M) och kommunpolitiker Haninge

Anna af Sillén, oppositionsråd (M) Nyköping

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev