Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Värna arbetskraftinvandringen och stoppa fusket

Liberalerna kämpar för en arbetskraftsinvandring som är bra för Sverige, vår välfärd och våra företag. Idag kommer gäng som missbrukar systemet undan medan människor som bidrar med kompetens och betalar skatt utvisas. Detta ska vi sätta stopp för, skriver Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson (L).

Publicerad: 7 februari 2020, 11:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Arbetsgivarnas behov av arbetskraft och kompetens ska styra, skriver Fredrik Malm (L).

Foto: Liberalerna


Ämnen i artikeln:

ArbetskraftsinvandringMigrationLiberalernaJanuariavtaletRegeringenMigrationspolitik

Vi ser idag att många företag har svårt att anställa rätt personal. Det är ett av de största hindren för att företagen ska kunna växa, vilket i sin tur leder till ytterligare tillväxt och anställningar. Därför värnar Liberalerna arbetskraftsinvandringen och möjligheten för svenska företag att hitta och behålla rätt kompetens.

Det är orimligt att människor som jobbar, betalar skatt och bidrar till svensk välfärd utvisas på grund av små fel som att man inte tagit ut tillräcklig semester eller att man tjänat någon hundralapp för lite. Samtidigt är det oacceptabelt att redan utsatta människor och även vårt välfärdssystem utnyttjas av kriminella och oseriösa arbetsgivare.

I förhandlingar med regeringen och Centerpartiet har vi enats om att ordentligt utreda en rättvisare arbetskraftsinvandring som stoppar kompetensutvisningar och bekämpar missbruket. Det har varit självklart för Liberalerna att fusk och människoexploatering också måste beaktas av utredningen. Vi vill förenkla för arbetsgivarna att kunna rekrytera personer med viktig kompetens samtidigt som vi måste stoppa fusk och utnyttjandet av människor. Våra ingångar har varit följande:

Arbetsgivarnas behov av arbetskraft och kompetens ska styra. Vi ska inte återgå till ett system som innebär att fack eller myndigheter ska bestämma vilka som ska få komma hit och jobba.

Stoppa kompetensutvisningarna. Här handlar det framförallt om att täppa till bristerna i dagens system inklusive en analys av hur begreppet branschpraxis tillämpas. Därutöver behövs andra åtgärder för som underlättar för både arbetsgivare och arbetstagare, t.ex. möjligheten att resa utomlands under tiden en förlängningsansökan behandlas.

Försörjningskrav. Det är fullt rimligt att det införs ett försörjningskrav för familjemedlemmar till arbetskraftsinvandrare.

Stoppa exploatering av människor inklusive av deltidsanställda. I vissa personalintensiva branscher är det vanligt med deltidsarbetande arbetskraftsinvandrare. Men människor riskerar att utnyttjas och är inte sällan helt i händerna på sin arbetsgivare. De får betalt för deltid men tvingas i själva verket jobba mer än heltid.

Stoppa organiserade assistansupplägg. Organiserat missbruk av arbetstillstånd kopplat till assistansersättningar s.k. cirkeltillstånd måste stoppas.

Stoppa missbruk av systemet. Det handlar till exempel om att straffbelägga handlingar som kan kopplas till arbetstillstånd som bygger på osanna arbetserbjudanden. Även frågan om handel med arbetstillstånd måste motverkas.

Det finns de som tycker att det borde vara enklare för asylsökande som fått avslag att ansöka om arbetstillstånd, sk spårbyte. Liberalerna har varit skeptiska till förändrade regler eftersom asylsystemet idag utnyttjas av vissa som en väg in till svensk arbetsmarknad. Vi menar att det inte är rättvist mot de asylsökande som flyr förföljelser och krig och som drabbas av långa handläggningstider. Vi behöver därför noggrant analysera analysera riskerna med ett förändrat regelverk för spårbyte.

Sverige ska vara möjligheternas land. Men aldrig för de som missbrukar möjligheterna som finns för att utnyttja utsatta människor eller välfärden. Liberalerna står för att Sverige ska ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Vi ska värna vår välfärd, asylrätten och att företag kan anställa och behålla kompetent personal.

Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev