fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Varför struntar regeringen i fritidshemmen?”

Risken är stor att fritidshemsutredningen glöms bort, skriver Johan Enfeldt, välfärdsutredare på LO som föreslår att avgiften tas bort och att alla barn får rätt att gå på fritids.

Publicerad: 4 januari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Johan Enfeldt, välfärdsutredare på LO.

Foto: Anders Forngren/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Fritidshem

Plånboken ska inte vara avgörande för om barn kan delta i fritidsaktiviteter. Så står det i regeringens budget för 2023 – men den viktigaste satsningen saknas. Om vi på riktigt ska jämna ut barns förutsättningar för en meningsfull fritid är det fritidshemmen som behöver resurser.

I välbeställda områden går nästan alla barn, hela 93 procent, i åldrarna sex till nio år på fritids. I områden med stora socioekonomiska utmaningar är siffran bara 60 procent. Fritidshemmen är alltså en kraftigt snedfördelad resurs i samhället.

LÄS MER: ”Vi föreslår allmänt fritidshem för barn upp till 9 år” 

Orsakerna är flera. För det första finns ett regelverk som gör att barn i de mest utsatta familjerna – barn vars föräldrar saknar arbete – inte har rätt att gå på fritids. Den regeln måste ändras.

För det andra avskräcker avgiften familjer med knappa marginaler. Färre barn är inskrivna på fritids i områden med lägre inkomster. De barn som bäst skulle behöva fritids får inte del av verksamheten. Därför vill LO att avgiften tas bort och att alla barn får rätt att gå på fritids.

En satsning på fritids skulle inte bara ge fler barn en meningsfull fritid, den skulle också kunna utjämna skillnader i elevers förutsättningar i skolan. Det här vet regeringen. I budgetpropositionen står nämligen också att ”För utrikes födda elever och elever med utländsk bakgrund kan fritidshemmet ha särskilt stor betydelse, då det likt skolan har ett kompensatoriskt uppdrag och ska verka för att utjämna skillnader i elevers förutsättningar.” Ändå lyser satsningar på fritids helt med sin frånvaro.

I stället väljer regeringen att prioritera en utredning om ett så kallat fritidskort, en sorts check som familjer ska kunna använda till att finansiera fritidsaktiviteter. Det är en lösning som dels flyttar ansvaret från det allmänna till den enskilde, dels riskerar att ytterligare kommersialisera barns fritidsaktiviteter.

I stället för att ta ansvar för varför fritidshemmen missgynnar barn i familjer med låga inkomster väljer regeringen alltså att privatisera problemet. Det bådar inte gott. På 20 år har personaltätheten i fritids halverats, barngrupperna har blivit större och det blir allt lägre andel i personalen som har rätt utbildning. Bara mellan 2011 och 2021 sjönk andelen med pedagogisk högskoleutbildning från 55 till 36 procent. Det är inte någon naturlag att det ska vara så, utan en följd av politiska beslut. Utan satsningar på fritidshemmen kommer den nedåtgående spiralen att fortsätta.

Den förra regeringen tillsatte en utredning som nyss föreslog flera steg i rätt riktning. Ett fritids utan avgift för alla barn i åldrarna sex till tio år skulle kunna vara verklighet redan 2025. Utredningen föreslår både nödvändiga lagändringar och finansiering. Dessutom finns förslag om tydligare krav på ändamålsenliga lokaler samt regeländringar som skulle ge fler trygga anställningar och göra det lättare att rekrytera personal.

Regeringen lade locket på. Ingen kommentar, inget pressmeddelande, ingen pressträff, inte ens ett inlägg i regeringens sociala medier. Risken är stor att utredningsförslagen glöms bort i en byrålåda på utbildningsdepartementet. Det duger inte.

Om regeringen menar allvar med att plånboken inte ska vara avgörande för om barn kan delta i fritidsaktiviteter är det dags att prioritera fritidshemmen. Utredningsförslagen är ett viktigt första steg, men sedan behövs det också mer pengar. Då kan fritids bli en kompensatorisk resurs på riktigt.

Johan Enfeldt
Välfärdsutredare på LO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Fritidshem

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev