lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Varför saknar gd:n tilltro till Arbetsförmedlingen?

Att Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg rekommenderar regeringen att även lägga ut arbetet med personer med olika funktionsvariationer på externa aktörer är lika förvånande som märkligt, skriver Fredrik Andersson ordförande ST inom Arbetsförmedlingen.

Publicerad: 23 april 2019, 11:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi kräver att politikerna börjar ta ansvar för sina beslut och ger myndigheten tydliga direktiv för vägen framåt, ” skriver Fredrik Andersson.

Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

ArbetsförmedlingenFunktionsvariationJanuariavtaletArbetsförmedlingen reformeras

Ansvar var ett ord som hördes ofta under den turbulenta tiden efter valet. Vad fick vi? En kompletteringsbudget som röstades igenom för att röra till regeringsbildningen. Ett januariavtal som innebär omfattande förändringar utan att i detalj beskriva hur det ska gå till. Nu ser vi också att Arbetsförmedlingens ledning går för fort fram i viljan att agera innan någon har berättat vad vi ska styra emot.

I Januariavtalet som är tecknat mellan S, L, C och MP läggs stora delar av Arbetsförmedlingens verksamhet ut på externa aktörer. Däremot så står det att arbetet med funktionsvariationer ska finnas kvar på Arbetsförmedlingen där kompetensen finns för detta arbete. Våra medlemmar inom den arbetslivsinriktade rehabiliteringen gör ett fantastiskt jobb för att stötta, utreda och hjälpa personer med funktionsvariationer ut i jobb eller utbildning.

Vi blir därför väldigt förvånade när Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg rekommenderar regeringen att även lägga ut arbetet med personer med olika funktionsvariationer (lördagsintervju i  P1) på externa aktörer. I stället borde det vara denna grupp som Arbetsförmedlingen fortsatt satsar och lägger resurser på.

Vi vet att våra medlemmar gör ett bra arbete med att hjälpa dessa individer till ett arbete, det är inte alltid en rak och enkel väg till ett arbete utan föregås ofta av många stödjande vägledande samtal, utredningar, arbetsprövningar etcetera.

Att uttrycka att det skulle vara stigmatiserande att få hjälp av Arbetsförmedlingen känns mycket märkligt när det kommer från myndighetens egen generaldirektör. Speciellt när många intresseorganisationer har uttryckt stor oro över att Arbetsförmedlingen ska bli av med detta uppdrag. Vi är stolta och värnar över våra medlemmars profession inom detta område.

Kontorsnedläggningen som nyligen är beslutad kommer att försvåra för våra kundgrupper att träffa en arbetsförmedlare. Här vädjar vi till myndighetens ledning att  invänta den politiska styrningen av myndigheten, men även att man gör grundliga analyser innan kontor läggs ned. Ska vi ha en rimlig chans att träffa arbetssökande i alla kommuner enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) uttalande, måste myndigheten vara mycket strategisk i sina vägval vid val av orter att ha kvar arbetsförmedlingskontor på.

Vi kräver att politikerna börjar ta ansvar för sina beslut och ger myndigheten tydliga direktiv för vägen framåt. Vi vill inte höra ”det var inte så här vi tänkte att det skulle bli” eller ”det beror på de andra partiernas beslut”.

Vi uppmanar också ledningen att invänta direktiv i stället för att springa före och riskera att ta oövertänkta initiativ. Våra medlemmar är värda att någon tar ansvar över deras situation och profession!

Fredrik Andersson, ordförande ST inom Arbetsförmedlingen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev