måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Varför protesterar inte M när SD hotar till tystnad?

Att ge sig på konsten är första steget. Sedan ger man sig på vad som får sägas och tyckas. Och därefter vad som får tänkas. Så ser resan mot ett auktoritärt och antidemokratiskt samhälle ut. Tänker Moderaterna låta SD fortsätta hota till tystnad – vad tycker partiledningen, undrar S-politiker.

Publicerad: 24 februari 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Partier som tror på ett demokratisk och fritt samhälle måste hjälpas åt, skriver debattörerna.

Foto: Erik Simander, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

KulturpolitikSverigedemokraternaModeraterna

Ett museum får stänga sin utställning efter att ha blivit utsatt för politiska påtryckningar. Politiker lägger sig i vilken typ av konst som ska få visas för allmänheten. En kommunal kulturchef får lämna för att ha köpt in konst som politikerna inte anser vara ”tilltalande”. Det låter som något som kanske sker i andra delar av världen, eller något som skedde i en mörkare del av historien, för länge sedan. Men det sker i Sverige här och nu.

Att ge sig på konsten är ofta det första steget. Sedan ger man sig på vad som får sägas och tyckas. Och därefter vad som får tänkas. Så ser resan mot ett auktoritärt och antidemokratiskt samhälle ut. Detta måste stoppas. De partier som tror på ett demokratisk och fritt samhälle måste hjälpas åt.

I Sölvesborgs kommun fick kultur- och bibliotekschefen lämna efter att ha köpt in konst som de styrande politikerna tyckte var opassande. I stället ville politikerna ”köpa in sådan konst som tilltalar det stora flertalet medborgare”. Vad det skulle vara och vem som bestämmer detta lämnades osagt. Sölvesborg styrs av Sverigedemokraterna (SD) och Moderaterna (M) och ses ofta som ett skyltfönster för det Sverige som SD vill skapa.

SD:s fotsoldater på nätet skriker ofta om ”hotet mot yttrandefriheten” så fort någon kritiserar deras beteende. Men när detta parti får reell makt så begränsas de demokratiska friheterna vi tar för givna. I Sölvesborg möjliggjordes detta av att M valde att ge SD makten. Ett parti som tidigare stått upp för frihet och liberala värden medverkar nu aktivt till att begränsa konst och kultur. Inte ett ord sägs om detta från den moderata partiledningen.

I Norrköping krävde SD att Norrköpings stadsmuseum skulle plocka bort vissa delar i en utställning om nazism och flyktinghjälp. SD polisanmälde museet. Utställningen visade att SD grundades av personer från den nazistiska rörelsen. Det är välbeforskad fakta. Men SD kände sig kränkta för att någon berättade sanningen. Partiet tog till det man är van att ta till: hot, polisanmälan och högt tonläge. Det ledde till att SD:s svans vaknade och museet fick stänga efter att ha blivit hotat.

ABF i Stockholm har bjudit in till seminarier om hur demokratiska krafter ska möta rasism och främlingsfientlighet. SD i Stockholm föreslår då att bidragen till den vuxenutbildning som drivs av ABF ska minskas med 25 miljoner kronor. De föreslår alltså inte en generell minskning till alla studieförbund utan drar in bidraget direkt från en organisation som varit kritiska mot partiets värdegrund.

Samtidigt är M och KD beredda att ge SD makt och inflytande. Vad händer i våra storstäder efter nästa val? Några av Europas mest öppna och progressiva städer. Kommer M:s vilja till samarbete med SD innebära att vi kommer att se dessa tendenser även här? Det som händer nu kan ses som små steg. Vi måste ha förmågan att sätta varje steg i ett sammanhang och se helheten. En gräns har passerats och nu är det upp till bevis för alla partier att visa vilken sida av den gränsen man vill stå på.

Som en motkraft mot detta lyfter vi Socialdemokrater nu särskilt frågorna kring yttrandefrihet och konstnärlig frihet. I Malmö har vi skapat ett yttrandefrihetsbibliotek i stadsarkivet och stärkt stödet till det fria kulturlivet. I både Stockholm och Malmö ges skydd åt författare och kulturutövare som är hotade genom Fristadsprogrammet.

Det behövs nu ett tydligt besked från alla demokratiska partier att kulturen och konsten ska fredas från politiska påtryckningar. Inte minst från Moderaterna.

Emilia Bjuggren, oppositionsborgarråd (S) med ansvar för kulturfrågor, Stockholm

Frida Trollmyr, kommunalråd (S) med ansvar för kultur och fritid, Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev