Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Varför dröjer beslutet om HPV-vaccin till pojkar?

Regeringens senfärdighet att besluta att även pojkar ska erbjudas vaccin mot HPV är både beklaglig och svårförsvarbar, då ett beslut skulle förhindra 120 cancerfall per år. De ansvariga är svaret skyldiga, skriver Cancerfondens Ulrika Årehed Kågström och Anna Karlsson.

Publicerad: 9 september 2019, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Ett nationellt beslut säkerställer en jämlik tillgång till HPV-vaccination,” skriver Ulrika Årehed Kågström och Anna Karlsson.

Foto: Gamjai, Børge Sandnes / Colourbox


Ämnen i artikeln:

HPV-vaccinLöfven 2FolkhälsomyndighetenBudgetBudget 2020

I dagarna får tusentals flickor i grundskolan information om HPV-vaccinering. Vaccinet skyddar mot flera former av cancer. Pojkarna däremot, erbjuds inte samma skydd. Om även pojkar skulle vaccineras skulle 120 cancerfall per år kunna förhindras.

Varje år får fler än 60 000 personer i Sverige ett cancerbesked. Om knappt 25 år beräknas detta öka till över 100 000 cancerfall per år. Även samhällskostnaderna för cancer beräknas bli fördubblade.

Sedan 2010 ingår HPV-vaccinering för flickor i det nationella vaccinationsprogrammet, och vi vet i dag att HPV-infektioner kan kopplas till en rad cancerformer. Utöver livmoderhalscancer handlar det till exempel om vulva- och vaginacancer, peniscancer, analcancer samt tonsillcancer och tungbascancer.

Redan för två år sedan lämnade Folkhälsomyndigheten ett underlag till regeringen där de konstaterade att kriterierna är uppfyllda för att även pojkar ska erbjudas vaccin mot HPV inom det nationella vaccinationsprogrammet för barn. I år kom en kompletterande rapport med samma slutsats. Flera andra länder har insett fördelarna med att också skydda pojkar, däribland Danmark och Norge.

Ändå har regeringen inte tagit formell ställning för att göra den investering som kan rädda liv. Varje cancerfall som kan förebyggas ger besparingar i mänskligt lidande men även i samhällsekonomin. Kostnaderna för vaccinet må belasta statens budget nu – medan effekter i minskat antal cancerfall kommer långt senare. Regeringens senfärdighet är både beklaglig och svårförsvarbar, och ansvariga är svaret skyldig.

Möjligheten finns givetvis för landets regioner att föregå regeringens beslut. Men beslutet bör fattas och ansvaras för nationellt. Det ska inte vara beroende av bostadsort om pojkar får tillgång till vaccinet eller inte. Ett nationellt beslut säkerställer en jämlik tillgång till HPV-vaccination.

Regeringen lämnar sin budgetproposition den 18 september. Vi hoppas att regeringen nu beslutar att göra det självklara: Att säkerställa och finansiera ett nationellt vaccinationsprogram som omfattar pojkar såväl som flickor och som räddar liv.

Regeringen får inte missa den chansen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev