Debatt
”Vårdcentralerna har efterfrågat passiv listning av patienter”
Att Moderaterna försöker skapa en bild av att vi öronmärker vårdcentralernas pengar för den friskaste befolkningen är beklagligt och felaktigt, skriver Christine Lorne (C) i en replik.
Publicerad: 15 februari 2023, 14:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd, Region Stockholm.
Centerpartiet i Region Stockholm gick till val på att primärvårdens andel av sjukvårdsbudgeten ska höjas från 17 till 25 procent till år 2030. Det är ett ambitiöst och viktigt mål för att förbättra vården i stort. Vi gick inte till val på ”allt till alla”, som Charlotte Broberg (M) och Axel Conradi (M) påstår i sin debattartikel.
Broberg och Conradi får det att låta som att passiv listning av patienter på vårdcentraler skulle innebära något slags straff, när det i själva verket är en åtgärd som vårdcentralerna själva har efterfrågat.
LÄS MER: ”Centerpartiet tvångslistar patienter”
Om alla invånare är listade på en vårdcentral innebär det bättre planeringsförutsättningar, då vårdcentralen får en tydligare bild av vilka patienter som förväntas söka vård där. Då kan de rusta bemanningen för det verkliga behovet av vård – på samma sätt som akutsjukhusen vet vilka patienter de förväntas ta hand om.
I årets budget höjer vi i Mittenkoalitionen ersättningen till vårdcentralerna med 5 procent. Vår övertygelse är att när vårdcentralerna får en rimlig finansiering, och ges frihet att arbeta på det sätt som de själva upplever är bäst för patienterna, så skapar det en bättre vård med god tillgänglighet och kontinuitet.
Socialstyrelsen har satt ett riktmärke om att vårdcentralerna ska ha maximalt 1100 invånare per läkare. I dag går det mer än dubbelt så många invånare per läkare på de flesta vårdcentraler, vilket gör att vi har ett stort arbete framför oss. Ett viktigt steg för att få fungerande vårdcentraler är att ge dem bättre möjligheter att planera för alla patienter som kan tänkas söka vård där, alltså även för de 9 procent av invånarna i länet som i dag är olistade.
Moderaterna kan vara lugna. Det fria vårdvalet är inte hotat. Det står fortfarande varje människa fritt att söka vård på den vårdcentral eller det sjukhus som hon finner bäst. Men om man inte gör ett aktivt val ska det ändå finnas en vårdcentral som står redo att ta emot när man blir sjuk.
Att Moderaterna försöker skapa en bild av att vi öronmärker vårdcentralernas pengar för den friskaste befolkningen är beklagligt och felaktigt. Att alla invånare kommer att höra till en vårdcentral är ingen direkt kostnad i sig, för invånarna söker vård när de behöver det i alla fall. Däremot utgör det en grund för bättre kontinuitet i vården. Forskning visar också att med en fast läkare på vårdcentralen ökar chansen till ett längre och friskare liv. Det är dit vi vill nå.
Vårdcentralerna behöver mer resurser, fler allmänspecialister och bättre planeringsförutsättningar. Det tänker jag arbeta hårt för att ge dem. Och jag gör det gärna till tonerna av Moderaternas schlagermusik.
Christine Lorne (C)
Primärvårdsregionråd, Region Stockholm
Följ debatten:
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.