fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vårdcentraler tar större ansvar än nätläkare"

Vardagen på vårdcentraler innehåller så mycket mer än fysiska patientbesök. Därför kan kostnaden för ett läkarbesök där inte rakt av jämföras med kostnaden för ett nätläkarbesök, skriver Magnus Isacson, Svensk förening för allmänmedicin, i en replik.

Publicerad: 17 juni 2020, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Framtidens primärvård är en kombination av digital rådgivning och fysiska besök, skriver Magnus Isacson, ordförande, Svensk förening för allmänmedicin.

Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Nätläkare

REPLIK. Erik Hjelmstedt, Sverigechef för Kry, svarar den 11 juni på min debattartikel om att samhällets utgifter för nätläkarbolagens tjänster rakat i höjden. Vi är överens om att framtidens primärvård är en kombination av digital rådgivning och fysiska besök. En del annat är vi inte överens om.

Hjelmstedt skriver att ett nätläkarbesök kostar 500 kronor att ”producera” och att ett fysiskt besök på vårdcentral kostar 1 700 kronor. Det är en vanlig jämförelse som brukar dras fram i dessa sammanhang. Den hade varit relevant om fysiska besök var det enda vi ”producerade” på vårdcentraler.

Förutom fysiska besök innebär vardagen på en vårdcentral telefonrådgivning, receptförnyelser, BVC, hemsjukvård, intygsskrivning, läkemedelsgenomgångar, handledning, utbildning av studenter och möten med socialtjänsten och försäkringskassan. Premissen för nätläkarbesök däremot är att dessa ska vara okomplicerade och lämpade för digital handläggning. Sådana besök har vi desto mindre av på vårdcentral. Antingen vet inte Hjelmstedt vad man gör på en vårdcentral eller så är hans argumentation medvetet vilseledande när han gör denna kostnadsjämförelse.

Sedan skriver Hjelmstedt att en läkare på Kry ”kan diagnosticera och behandla omkring 60 procent av symptomen som kan tas om hand på en vanlig vårdcentral”. Även detta påstående är antingen vilseledande eller okunnigt. Att en besöksorsak för en okomplicerad patient kan tas om hand av Kry är inte detsamma som att alla eller ens merparten av patienter med dessa besöksorsaker går att hantera utan fysisk undersökning, provtagning och vidare utredning.

Jag noterar att Hjelmstedt undviker att kommentera problemet med samägandet av nätläkarbolag och apotek. Kanske eftersom man i apoteksomregleringen betonade vikten av att inte blanda ihop vårdgivares och apoteksaktörers ekonomiska intressen.

Jag hävdar inte att primärvården fungerar perfekt i dag. Nätläkarbolagen har absolut en del tekniska lösningar som vårdcentralerna kan ta efter. Däremot är det lite märkligt att jag utmålas som bakåtsträvare bara för att jag inte tycker att nätläkarbolagens fragmentering av sjukvården är bra.

Det finns många vårdcentraler som redan i dag arbetar ”digifysiskt” med kontinuitet och helhetsansvar, men inte på löpande räkning via utomlänsavtal. Det är framtidens primärvård och effektivt för patienter, vårdpersonal och samhälle enligt utredarna Anna Nergårdh och Göran Stiernstedt samt den forskning som finns.

Jag skulle därför vilja att politiker i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och i riksdagen tar sitt ansvar och avskaffar utomlänstaxan. I stället bör det ges utrymme för innovation som styr mot integrerad digital och fysisk vård där vårdgivare tar ett helhetsansvar för sina patienter.

Magnus Isacson, ordförande, Svensk förening för allmänmedicin.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Nätläkare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev