Debatt
Vårdcentralen ska bli självklara valet vid psykisk ohälsa
Ja, barn och unga som mår dåligt måste få hjälp tidigt. Det är därför vi nu i Region Stockholm arbetar på alla fronter med att främja och förebygga psykisk hälsa. Samtidigt bygger vi ut vården för psykisk ohälsa i hela länet, skriver Susanne Nordling (MP) ordförande i psykiatriberedningen i en replik till Socialdemokraterna.
Publicerad: 8 november 2019, 09:14
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Vårdcentralerna blir den självklara vägen in i sjukvårdssystemet, både för fysisk och psykisk hälsa.” Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån
Den växande psykiska ohälsan är ett stort problem, mest för den lidande individen, men också för samhället. Beräkningar visar att den psykiska ohälsan kostar Stockholmsregionen 60 miljarder kronor per år. Hälften är ökade kostnader och uteblivna skatteintäkter för kommuner och Region Stockholm. Hälften av kostnaderna hamnar på arbetsgivarna. Statens kostnader för till exempel sjukskrivningar är inte medräknade. Vi kan alltså, om vi hanterar problemet, både skapa bättre livskvalitet för våra invånare och spara mycket pengar. Sedan årsskiftet ansvarar vi i Miljöpartiet för psykiatri och psykisk hälsa i den blågröna styrande koalitionen i regionen. Innan vi gick in i det samarbetet hade vi gjort samma analys som S nu gör. Den tidiga vården för psykisk ohälsa - inte bara för barn och unga, utan för hela befolkningen - var inte tillfredsställande. Utbudet var ojämnt utspritt och svårt att hitta. Just därför drev vi, i de politiska förhandlingarna inför mandatperioden, igenom en omfattande reform som vi nu håller på att genomföra. Inom två år ska vårdcentralerna kunna tillgodose hela befolkningens behov av vård för lätt till måttlig psykisk ohälsa. Kvaliteten och tillgängligheten ska säkras genom att ett geografiskt länstäckande nätverk av första linjen-mottagningar byggs ut där ett brett utbud av evidensbaserad vård görs tillgänglig. Mottagningarna ska vara knutna till vårdcentralerna i sitt geografiska område och få i uppdrag att samarbeta med Elevhälsan, BUP, specialistpsykiatrin och andra. Den som inte kan få vård på första linjen-mottagningen ska få hjälp att komma vidare. Vårdcentralerna blir den självklara vägen in i sjukvårdssystemet, både för fysisk och psykisk hälsa. Parallellt pågår utbyggnaden av digitala vårdmöjligheter inom psykisk ohälsa. Vi vet att reformen är nödvändig. Den förstudie som har gjorts de senaste månaderna visar att vartannat besök på vårdcentralen beror helt eller delvis på psykisk ohälsa. Den visar också att de flesta vårdcentraler själva bedömer att det egna behovet av fortbildning för att kunna upptäcka och behandla psykisk ohälsa, är mycket omfattande. Men givetvis kan vi inte vårda bort all psykisk ohälsa i samhället. Därför arbetar vi nu också intensivt för att ta fram en regional strategi för psykisk hälsa. Vi kartlägger, samordnar och definierar vita fläckar i samhällets arbete för att främja och förebygga psykisk hälsa. Målet är att få alla aktörer att arbeta med befolkningens välbefinnande på ett strukturerat sätt. Det handlar om allt från att i skolan få lära sig om hur man vårdar sin mentala hälsa, till samhällsplanering och arbetsgivaransvar. Strategin ska följas av en handlingsplan. Det är ett långsiktigt och strävsamt arbete, men vi är övertygade om att vi tillsammans kan klara att vända utvecklingen.
Så - det är fint att se att den socialdemokratiska oppositionen håller med om vad som behöver göras i Region Stockholm. Vi kan lova att vi jobbar på.
Susanne Nordling, ordförande (MP) psykiatriberedningen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.