Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Våra undersökningar håller världsklass”

Undersökningsmetodiken som Sverige tycker använder i sina opinionsundersökningar håller världsklass. Det finns inget vetenskapligt stöd för att självrekryterade paneler skulle ge ett sämre undersökningsresultat än andra mätmetoder, skriver Aftonbladets Lena Mellin i ett svar på kritiken från Novus vd Torbjörn Sjöström.

Publicerad: 16 juni 2015, 11:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MedierRiksdagsval

REPLIK Torbjörn Sjöström är vd på Novus, en konkurrent till Aftonbladet och Inizios Sverige tycker. Han gör vad han kan för att klanka på konkurrenten. Ofta och med diskutabla argument. Nu senast i artikeln ”Aftonbladet fördummar opinionsundersökningarna”.

Till skillnad från Novus granskas Sverige tycker av ett internationellt advisory board med världsledande expertis. Detta för att garantera att undersökningsmetodiken håller världsklass.

I den rådgivande panelen, som senast sammanträdde den 4 juni, sitter följande personer:

Gunilla Broadbent, ordförande i den internationella branschorganisationen ESOMAR Foundation.
Stephanie Eckman, fil dr Survey Methodology vid JPSM (Joint Program in Survey Methodology) vid universitetet Maryland, USA.
Geert Loosveldt, professor i sociologi vid katolska universitetet i Leuven, Belgien.
Olof Petersson, fil dr statsvetenskap, professor emeritus, Uppsala Universitet som bland annat ledde den stora maktutredningen på 1990-talet.

Det finns inget vetenskapligt stöd för att självrekryterade paneler skulle ge ett sämre undersökningsresultat än andra mätmetoder. De ger ett delvis annorlunda.

Värt att påpeka är att det företag som Aftonbladet anlitade för väljarbarometrar före valet i höstas var United Minds som också jobbar med självrekryterade paneler. Deras sista mätning före valet var den som låg närmast valresultatet. Inte Novus, inte något annat undersökningsföretag heller.

Inizio, och därmed Sverige tycker, är medlem i den svenska föreningen för seriösa undersökningsföretag, Smif. Det är däremot inte Novus.

Lena Mellin, ställföreträdande ansvarig utgivare Aftonbladet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MedierRiksdagsval

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev