torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Våra medlemmar behöver mer än uppskattning i stunden

Ingen ska behöva slita sönder sig och sedan få en klapp på axeln från politiker och andra som inte gör något för att förändra situationen. Betydelsen av de insatser som medlemmarna i Kommunal gör får inte glömmas bort när den akuta krisen är över, skriver förbundsordförande Tobias Baudin och avtalssekreterare Lenita Granlund.

Publicerad: 30 april 2020, 02:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Kommunals fokus har från dag ett varit medlemmarnas hälsa,” skriver Tobias Baudin och Lenita Granlund. Foto: Kommunal


Ämnen i artikeln:

KommunalCovid-19Arbetsmiljö

I januari informerade Kina omvärlden om en ny epidemi. Den 11 mars konstaterade WHO att coronapandemin var ett faktum. Den 16 mars konstaterade Folkhälsomyndigheten att vi hade allmän smittspridning i Sverige.

När det blir tid att tänka tillbaka är vi övertygade om att alla i Sverige kommer att vara stolta, både över individuella insatser och allt vi åstadkommit gemensamt.

Kommunals fokus har från dag ett varit medlemmarnas hälsa. Mest akut har det varit inom vård och omsorg, men även inom bussbranschen har vi tvingats agera för att personalens hälsa inte ska riskeras. Tyvärr fortsätter Kommunals skyddsombud att vittna om arbetsgivare som begår brott mot arbetsmiljölagen, när de inte tillhandahåller rätt personlig skyddsutrustning.

Vi är fullt medvetna om det ansträngda läget. Men på samma sätt som medlemmarna i Kommunal gör sitt yttersta för att omsorgstagare inte ska drabbas, måste arbetsgivarna göra sitt yttersta för att personalen inte ska utsättas för risker för liv och hälsa. Det är helt centralt att alla förstår allvaret och säkerställer att både personal och chefer känner till och är trygga med de rutiner som gäller. Självklart utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och arbetsmiljölagens regelverk.

Det kommer Kommunal att fortsätta ta strid för.

Kampen mot konsekvenserna av coronaviruset kräver dock att vi har flera spår i gång samtidigt. Det handlar också om uthållighet. Detta är ett maratonlopp, och vi har precis lämnat starten. De krav som arbetsgivare ställer på personalen måste vara långsiktigt hållbara. Vi kan alla prestera mer än vi tror – men inte hur länge som helst. Utrymme för vila och återhämtning måste till. Alla de som nu sliter stenhårt måste få en chans att återhämta sig.

Och det handlar om framtiden: hur tar vi tillvara erfarenheterna för att bygga starkare organisationer och bättre verksamheter för framtiden? De brister inom sjukvården och, kanske framför allt, i äldrevården som nu blixtbelysts kan inte fortsätta accepteras. Äldrevården har varit i skymundan för länge, och Kommunals krav på ökade investeringar har varit obesvarat under alldeles för lång tid.

Det finns många insatser att göra för att minska smittspridning och skydda både de äldre och personalen i dag, som också är kvalitetshöjare för framtiden:

■ Tillsvidareanställ visstidsanställda på heltid och höj grundbemanningen. På kort sikt med en godkänd introduktion, till exempel den som Socialstyrelsen tagit fram. På längre sikt med yrkesutbildning enligt yrkespaketet för vårdbiträde och undersköterska. Att bygga verksamhet på tillsvidareanställd, yrkesutbildad personal som arbetar heltid gör vårt välfärdssystem uthålligt också inför framtida kriser.
■ Organisera hemtjänsten i små team med fasta vård- och omsorgstagare. Det är vad många äldre efterfrågar, och det skulle underlätta för att märka om en äldre blir sjuk. 
■ Sätt ihop specialteam både på boenden och i hemtjänst som sköter dem som är misstänkt eller konstaterat covid-19-sjuka. Dessa team behöver utbildning och ska enbart arbeta med denna målgrupp.

Och till sist, det är fantastiskt att höra den tacksamhet som uttrycks över vård- och omsorgspersonalens insatser. Det är viktigt för alla som jobbar i välfärden att deras insatser blir sedda och får uppskattning. Men det får inte stanna där. Ingen ska slita sönder sig och sedan få en klapp på axeln eller en hyllningstext från politiker och andra som inte gör något för att förändra situationen i praktiken.

Det räcker nu.

Den utbildning och yrkesskicklighet som krävs för att städa ett rum efter en smittbärande patient, vårda svårt sjuka i ett specialistteam eller ofta multisjuka äldre i hemmet ska ha mer än uppskattning i stunden. Betydelsen av de insatser som medlemmarna i Kommunal gör får inte glömmas bort när den akuta krisen är över.

Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal

Lenita Granlund, avtalssekreterare Kommunal

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev